Skip to main content

Posts

Showing posts from February 13, 2013

Jumpa Budak Dari Syurga, terima kasih polis sebab nasihat saya!

Kata orang, "berat mata memandang, berat lagi bahu memikul."Hari ini, hati saya remuk menyaksikan seorang ayah miskin menolak kerusi roda anak istemewanya.Anaknya sakit tenat. Seluruh tubuh nampak tulang. Mata layu. Pucat-lesi.Anak saya, nama Insyirah. Insyirah cerdik, sihat dan selaku gedik.Tapi, saya menangis. Dalam diri anak istimewa itu, saya lihat diri Insyirah.Saya menangis menyelami 'anugerah' Allah ke atas anak istimewa itu. Ibu mertua saya panggil, Budak Dari Syurga.Isteri saya pernah sakit teruk enam bulan dulu. Hajjar Hassan menghidapi barah. Cancer Hodgkin Lymphoma namanya pada tahap empat.Sekarang, saya lihat Hajjar kian bersemangat. Mungkin itu petanda sembuh daripada Allah.Mungkin pengalaman kecil yang mencuit keluarga saya sebelum ini, saya mudah tersentuh.Saya menangis. Sumbangan tak banyak buat Budak Dari Syurga itu.Tetapi, saya nak minta izin daripada ayah miskin itu untuk mengambil gambar anaknya serta no. akaun bank untuk saya bantu melalui blog …

Sertai Rumah Terbuka Tahun Baru Cina Kerajaan Negeri P.Pinang petang esok tanpa PSY Gangnam Style!

Jabatan Pembangunan Mahasiswa PAS buat perangai Taliban cengkam Gerakan Mahasiswa Islam lawan rejim Najib?

KEMPEN mahasiswa tanding mencabar Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak di Parlimen Pekan rupa-rupanya turut berdepan dengan kongkongan tidak langsung pemimpin pemuda PAS tertentu melalui Jabatan Pembangunan Mahasiswa (JPM).

JPM Pahang serta Ikatan Mahasiswa Pelajar Pahang (IPP) didedah menerima arahan khas daripada JPM supaya tidak menyertai grup Gerakan Mahasiswa Sertai Pilihan Raya Umum Ke-13 (GM13) sekarang.

"JPM Pusat memaklumkan, JIK & GAMIS diminta untuk tidak terlibat dengan GM13 yang akan turun ke Parlimen Pekan pada 11-17 Februari ini.

"Akan tetapi, selaku mahasiswa kita akan membantu dari belakang tabir dari sudut publisiti, penyebaran maklumat dan lain-lain yang dirasakan sesuai.
"Arahkan ahli jemaah kampus fokus pada gerak kerja bantu kawasan yang ditetapkan oleh JPMN kecuali program GAMIS.
"JPM umpama Majlis Syura kepada PAS. JPM lah yang mengawal segala perlembagaan & pergerakan JIK," dipetik dari surat sulit JPM Pahang.


P/S: SELUR…

Roketkini: Keyakinan tinggi BN musnah berkecai dengan tiga laungan “tidak” untuk BN

KEYAKINAN tinggi Barisan Nasional (BN) untuk memenangi Pilihan Raya Umum ke-13 (PRU-13) dan merampas negeri yang diperintah Pakatan Rakyat (PR) berkecai akibat tiga laungan “ya” untuk Psy dan “tidak” untuk BN pada persembahan jutaan ringgit Gangnam Style Psy dari Korea Selatan di Pulau Pinang, kelmarin.

Ketua Parlimen DAP, Lim Kit Siang berkata, video satu minit mengenai laungan itu ketika Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak bertanyakan hadirin di Sekolah Han Chiang sama ada mereka bersedia untuk Psy dan untuk BN itu sudah tersebar luas dan ia lebih hangat berbanding Psy dan Gangnam Style

Katanya, gema laungan tiga kali “Ya” ketika ditanya orang ramai bersedia untuk Psy diikuti gema yang sama kuat dan spontan tiga kali “Tidak” bagi sama ada mereka bersedia untuk BN memusnahkan keyakinan tinggi untuk menang besar pada PRU-13 yang dibina Najib.

“Kejadian itu lebih memusnahkan peluang UMNO/BN pada dalam PRU-13 berbanding Bersih 2.0, Bersih 3.0 atau Himpunan Kebangkitan Rakyat KL112, leb…

Mungkir janji mungkin punca warga P.Pinang malukan Najib, kata KMPP

WARGA Pulau Pinang berasa dimungkiri janji oleh Datuk Seri Najib Tun Razak sendiri mungkin salah satu sebab perdana menteri itu dimalukan dua kali dalam Rumah Terbuka Tahun Baru Cina anjuran Barisan Nasional Pulau Pinang di George Town, Sabtu lepas.

Presiden Kongres Melayu Pulau Pinang (KMPP), Rahmad Isahak (gambar atas) berkata, teknik kempen Umno Barisan Nasional mengumpan hiburan dengan memanggil penyanyi terkenal Gangdam Style, PSY sebenarnya tidak boleh membeli jiwa rakyat di negeri berkenaan.

Pendiri badan bukan kerajaan (NGO) mesra Melayu itu berkata demikian semasa Najib baru mengumumkan untuk membina 25,500 unit rumah mampu milik di bawah Perumahan Rakyat 1Malaysia (PR1MA) Wilayah Pembangunan Iskandar, Kulaijaya, Johor, negeri di bawah kekuasaan Umno Barisan Nasional.

Sedangkan, semasa Bajet Kerajaan Pusat 2013 dibentang di Dewan Rakyat dulu, difahamkan, Rahmad pernah mempersoal keikhlasan Najib dalam membantu Melayu Pulau Pinang ekoran Presiden Umno itu berjanji untuk membi…

Punca sebenar PSY, peminat Gangdam Style malukan Najib Razak?

PENASiHAT DAP Kebangsaan, Lim Kit Siang kata, rakyat yang menyokong Umno Barisan Nasional sepatutnya insaf kerana Korea lebih maju berbanding Malaysia sungguhpun kedua-dua negara hampir sama kedudukannya 50 tahun lepas.
"50 tahun dulu, kita (Malaysia) dan Korea sama sahaja, tetapi negara Psy (Korea) itu lebih maju dari segenap segi berbanding negara kita di bawah cengkaman Umno BN sekarang.

"Mengapa Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak hanya membawa Psy sahaja ke Malaysia?

"Mengapa tidak membawa mesej Malaysia yang jauh mundur (dan) ketinggalan berbanding Korea kepada rakyat (Malaysia)?

"Ini kali lah...kita ubah Putrajaya dengan menolak pemimpin rasuah dan memberi peluang kepada Pakatan Rakyat membentuk kerajaan di peringkat pusat," ujar Kit Siang di Rumah Terbuka Tahun Baru Cina Ketua Menteri Lim Guan Eng, Sabtu lepas.

Justeru, beliau yang juga Ahli Parlimen Ipoh Timur menyeru rakyat supaya menuntut proses peralihan kuasa secara aman daripada Perdana …

Hina Permaisuri: KMPP desak siasat, Era Pasca dakwa kerja 'macai Umno'

KONGRES Melayu Pulau Pinang (KMPP) meminta polis menyiasat segera kontroversi lelaki menunjukkan isyarat lucah kepada Permaisuri Agung di Pulau Pinang baru-baru ini.

Pengerusinya, Rahman Isahak berkata, semua pihak sepatutnya tidak saling menuding jari sehinggalah proses siasatan polis selesai.

Nasihat itu diluahkan semasa beberapa cybertroopers mesra Umno giat menyebarkan fitnah menerusi laman sosial facebook demi menimbulkan rasa saling membenci antara Melayu dan Cina, khususnya di Pulau Pinang di bawah pentadbiran Ketua Menteri, Y.A.B Tuan Lim Guan Eng.

"Sama ada ianya dilakukan dengan niat ataupun tidak, namun perbuatan biadap berkenaan daripada seorang warga negara malaysia perlu di siasat terlebih dahulu. 
"Faktor perselisihan tertuduh dengan bapanya sebelum insiden tersebut berlaku perlu juga diberikan perhatian.

"Dalam hal ini, kita tidak boleh menuding jari kepada mana-mana pehak...kami berharap agar isu berkenaan tidak dijadikan perbahasan serta diambil kesempa…

Harakahdaily: Najib tunda PRU13 kerana maklumat ‘dalaman’?

JADUAL di bawah ialah rumusan jumlah di mana maklumat dalaman 'mereka' sendiri menyatakan bahawa mereka akan hilang kerusi jika Pilihan raya Umum (PRU) diadakan hujung tahun lepas.
Table 1: The possible outcome in GE13. noSTATEPRBN1PERLIS122KEDAH1323KELANTAN1314TERENGGANU445PENANG1216PERAK1867PAHANG598SELANGOR2029WILAYAH PERSEKUTUAN10110PUTRAJAYA0111NEGRI SEMBILAN6212MELAKA2413JOHOR121414LABUAN1015SABAH121316SARAWAK1615

14577
Justeru, bagi Penyelaras Solidariti Anak Muda Malaysia (SAMM), Badrul Hisham Shaharin atau CheGuBard, tidak kisah sama ada anda bersetuju atau tidak bahawa Umno BN akan kehilangan Putrajaya pada PRU13 nanti.
Baca di sini.

RM1 juta 'duit haram' biaya Konsert Gangdam Style disembunyi Najib Razak?

PERDANA Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak hari ini terus menyembunyikan tanda tanya rakyat mengenai penaja sebenar Konsert Gangdam Style, PSY sempena Rumah Terbuka Tahun Baru Cina anjuran Barisan Nasional di Padang Sekolah Tinggi Han Chiang, George Town Sabtu lepas.

Menerusi laman sosial Twitter, Najib yang juga Presiden Umno berdalih, penyokong PSY yang hadir langsung tidak dikenakan bayaran masuk.

"Persembahan Psy tidak melibatkan duit rakyat langsung. Orang ramai juga tidak dikenakan bayaran untuk menyaksikannya," dalih Najib, turut disiar dalam blog biaqpila.

Najib bagaimanapun tidak menamakan pihak yang bertanggungjawab menanggung kos untuk persembahan artis itu.

Identiti pihak berkenaan, yang didakwa dirahsiakan itu, mencetus spekulasi memandangkan penajaan berkenaan dianggarkan melibatkan jumlah lebih RM1 juta.

Antaranya, NGO Solidariti Anak Muda Malaysia (SAMM) yang mendakwa perbelanjaan tersebut merupakan tindakan membazir kerana artis berkenaan hanya menyanyikan satu l…

Muhyiddin patut simpati, bukan ketawa apabila PSY malukan Najib Razak

Insiden PSY: Chang Yeow pujuk Najib selepas diugut Umno P.Pinang?

BARISAN Nasional Pulau Pinang hari ini seolah-olah cuba memujuk Datuk Seri Najib Tun Razak berhubung 'Insiden PSY' selepas sumber Umno Bahagian Jelutong didedah seakan cuba mengugut untuk sabotaj perdana menteri itu.

Pengerusinya, Teng Chang Yeow berdalih, pihaknya mengesyaki insiden sekumpulan hadirin memalukan Najib dalam Majlis Rumah Terbuka Tahun Baru Cina anjuran Barisan Nasional Pulau Pinang di padang Sekolah Tinggi Han Chiang, George Town, Sabtu lepas.

Beliau bagaimanapun tidak pula mengupas mengenai satu youtubeyang didedah berhubung penyanyi Gangdam Style yang tidak muncul-muncul di pentas utama, hatta timbul tanda tanya adakah PSY sendiri sabotaj majlis Yee-Sang Najib?

Chang Yeow tidak berpuas hati dengan youtubepenyokong PSY yang menyebut 'Yes!' semasa ditanya 'Are you ready for PSY?' dalam tiga laungan, tetapi, melaungkan 'No!' semasa ditanya 'Are you ready for BN?'.

“Bukan semua yang hadir melaungkan 'tidak'. Kita ada rakam…

PSY sabotaj 'Yee-Sang' Najib, BN P.Pinang?

BELUMPUN reda kontroversi video warga Pulau Pinang memalukan pentadbiran Datuk Seri Najib Tun Razak dalam Majlis Rumah Terbuka Tahun Baru Cina anjuran BN Negeri  disebarkan secara meluas menerusi youtube, satu lagi video perdana menteri itu dimalukan oleh penyanyi Gangdam Style, PSY pula menyusul.

Blogger Anak Sungai Derhaka mendedahkan, Video Psy memalukan Najib dan Rosmah pula tersebar!! Saksikan!!

Difahamkan, video memalukan Najib itu dimuat naik oleh blogger mesra Umno sendiri, yang dikenali sebagai Minaq Jinggo.

Malah, blogger mesra Pakatan Rakyat itu mendakwa, Kerajaan Singapura turut melaporkan berita yang memalukan Najib Razak.

Saksikan insiden memalukan Najib serta kepemimpinan utama Umno Barisan Nasional tertunggu-tunggi PSY untuk menyempurnakan majlis Yee Sang, tetapi selebriti itu tidak muncul-muncul di pentas utama sampai mencuit perasaan hadirin serta kaum wartawan yang hadir.

Polis panggil Aduka Taruna siasat kes Himpunan Anti Umno Kelantan?

KHAIRUL Nizam yang lebih dikenali sebagai blogger Aduka Taruna sekali lagi diarahkan memberi keterangan di Ibu Pejabat Polis Daerah (IPD) Kota Bharu pada jam 10.00 pagi ini di bawah peruntukan Akta Perhimpunan Aman, 2011.Kali pertama blogger kontroversi itu mencuri perhatian polis sampai terlepas dari dakwaan di mahkamah pada dua tahun lepas semasa meluahkan perasaan dingin terhadap adat istiadat kemangkatan ayahanda Sultan Johor sekarang."Gua didakwa merancang himpunan mengarak patung mirip Tok Pa (Datuk Mustapha Mohamad, Pengerusi Perhubungan Umno Kelantan) dari Kota Bharu menghampiri jambatan terbengkalai semasa Tahun Baru Cina Sabtu lepas," ujar saksi semasa dihubungi awal pagi ini.Dalam gambar surat arahan polis atas penama Insp. Siti Alina Mohd. Adil yang diterima lewat petang semalam, bagaimanapun tidak memberitahu secara jelas sebab musabab saksi dipanggil.Pun begitu, gambar surat yang sama menjelaskan risiko saksi tidak mengikut arahan penguatkuasaan."Ambil per…