Skip to main content

Posts

Showing posts from November 26, 2015

Saya dan Kon Yeow saling menyokong dalam DAP, respons Guan Eng

Oleh: ZAINULFAQAR YAACOB
GEORGE TOWN - Ketua Menteri, Y.A.B. Tuan Lim Guan Eng hari ini menafikan khabar angin kononnya beliau akan mencabar Pengerusi DAP Negeri Pulau Pinang, yang kini disandang oleh Chow Kon Yeow.
Guan Eng memberitahu, beliau dan Kon Yeow yang juga Exco Kerajaan Tempatan, Pengurusan Lalulintas dan Tebatan Banjir sebenarnya saling menyokong kedudukan masing-masing dalam parti berkenaan.
“Saya adalah Setiausaha Agung DAP, dan Pengerusi DAP Negeri adalah Chow Kon Yeow, maka kita sokong antara satu sama lain," jelas Guan Eng yang juga Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Air Putih menjawab soalan wartawan di sini, pagi tadi.

Lagipun, katanya, tarikh pencalonan untuk Jawatankuasa Eksekutif Pusat (CEC) DAP telah lama berlalu.

“Masa pertandingan pun dah lepas,” seloroh Guan Eng lagi.

Baginya, khabar angin itu adalah 'permainan politik' yang disebarkan oleh mereka yang bukan mempunyai keahlian dalam DAP.

PKR mungkin tidak sedar Kerajaan Negeri depani risiko bankrap jika usul tambak laut diterima DUN Pulau Pinang, respons Guan Eng kepada Johari Abdul

Oleh: ZAINULFAQAR YAACOB
GEORGE TOWN – Lima Anggota Dewan Undangan Negeri (ADUN) daripada Parti Keadilan Rakyat (PKR) yang memilih untuk tidak mengundi usul daripada Barisan Nasional (BN) berkenaan penambakan laut dalam Persidangan DUN Pulau Pinang pada 20 November lalu boleh mengakibatkan Kerajaan Negeri hari ini berdepan risiko bankrap.
Ketua Menteri, Y.A.B. Tuan Lim Guan Eng berkata, kemungkinan Pengerusi Biro Penyelarasan Ahli Parlimen & ADUN PKR, Datuk Johari Abdul tidak sedar risiko bankrap yang bakal ditanggung oleh Kerajaan Negeri, semasa memberi ulasan bahawa tindakan kelima-lima ADUN terbabit hanya pengundian mengikut suara hati (conscience vote) berkaitan isu alam sekitar, bukan partisan. 
"Apabila mereka (Kerajaan Negeri era Barisan Nasional) telahpun meluluskan projek tebus guna laut itu, kita (Kerajaan Negeri hari ini) mesti membayar pampasan jika mahu membatalkannya. 
"Pembatalan (projek) tambakan laut yang diluluskan oleh Kerajaan (Negeri era) Barisan Nas…

Pusat pernah cadang naik siling harga rumah kos rendah, kos sederhana rendah, dedah Exco P.Pinang

Oleh: ZAINULFAQAR YAACOB

GEORGE TOWN - Exco Perancangan Bandar & Desa dan Perumahan, Jagdeep Singh Deo berkata, Kerajaan Pusat pernah berhasrat menaikkan siling harga rumah kos rendah (KR) dan kos sederhana rendah (KSR), sungguhpun pihak pembangkang Pulau Pinang terus-menerus menggambarkan Kerajaan Negeri tidak lagi berminat membina unit-unit rumah berwajib yang diperlukan oleh rakyat terbanyak di negeri ini.
"Sepertimana diumumkan di Majlis Perumahan Negara yang bersidang pada 21 Ogos 21015 Siri 3 Bilangan 1, Kementerian Kesejahteraan Bandar, Kerajaan Tempatan dan Perumahan (KPKT) telah mencadangkan siling harga rumah kos rendah dinaikkan daripada RM42,000 kepada RM65,000 dan siling harga rumah kos sederhana rendah dinaikkan daripada RM72,500 kepada RM100,000.
"Ini sudah tentu akan membebankan golongan yang berpendapatan rendah, berbanding dengan pendirian Kerajaan Negeri Pulau Pinang untuk terus mengekalkan siling harga (rumah) kos rendah dan kos sederhana rendah pada…