Skip to main content

Posts

Showing posts from April 12, 2017

Guan Eng gesa syarikat konsesi patuhi perjanjian, biaya RM353 juta kos korek dasar laut di Pelabuhan P.Pinang

Oleh: ZAINULFAQAR YAACOB
GEORGE TOWN – Syarikat konsesi Penang Port Sdn. Bhd. (PPSB) mesti membiayai kira-kira RM353 juta kos pengorekan dasar laut dari kedalaman 11.5 meter (m) kepada 14.5 m, sebagaimana dalam perjanjian konsesi yang dimeterai kira-kira 10 tahun lalu.
Ketua Menteri Y.A.B. Tuan Lim Guan Eng berkata, jika perjanjian konsesi berwajib tidak dipatuhi PPC, sekaligus bertentangan dengan kepentingan awam membabitkan Kerajaan Negeri dan rakyat di Pulau Pinang.
Tegasnya, ketika ini kedalaman dasar laut di sekitar kawasan pelabuhan adalah 10.5 m.
"Perjanjian konsesi menuntut kamu (PPSB) menyediakan kos pengorekan dasar laut ini, kenapa kamu tidak mahu melakukan sedemikian.
"Ya atau tidak, jika kamu tidak mahu melaksanakan, kamu tidak boleh lagi memiliki konsesi di pelabuhan Pulau Pinang," tegas Guan Eng ketika mengulas Laporan Khas berjudul "Putting the right people to steer Penang Port," terbitan akhbar The Edge Malaysia bertarikh 10 April lalu.
Exco K…

Nanyang Siang Pau tak wajar ditutup, 'dihukum' ya, respons Guan Eng

Oleh: ZAINULFAQAR YAACOB

GEORGE TOWN - Akhbar berbahasa Cina, Nanyang Siang Pau yang sudah mengaku kesilapan serta memohon maaf kerana menyiarkan karikatur sensitif baru-baru ini tidak wajar ditarik lesen penerbitan oleh Kementerian Dalam Negeri (KDN).

Mengulas lanjut, Ketua Menteri Y.A.B. Tuan Lim Guan Eng berkata Kerajaan Pusat sepatutnya tidak menyekat kebebasan media secara bertanggungjawab di tanah air ini.

"Kita (Kerajaan Negeri) percaya kebebasan media, tak wajar (Nanyang Siang Pau) diminta tutup, jika dihukum, 'ya'.

"Jika kamu mahu menutup (akhbar) Nanyang Siang Pau disebabkan sesuatu kesilapan, maka perlu jugalah menutup akhbar yang melakukan penipuan dan mewujudkan sentimen kebencian sesama kaum di Malaysia, seperti Utusan Malaysia," jelas Guan Eng yang juga Setiausaha Agung Parti Tindakan Demokratik (DAP) Kebangsaan menjawab soalan pemberita di sini, petang tadi.

Exco Kerja Raya, Pengangkutan dan Utiliti, Lim Hock Seng turut sertai sidang media terseb…