Skip to main content

Posts

Showing posts from November 9, 2016

Sekeluarga peluk Islam disebabkan lelaki bertatu seluruh badan ini

Oleh: ZAINULFAQAR YAACOB
EMPAT tahun lalu, lelaki bertatu ini bukan calang orang.
Tarik kereta, kutip hutang tanpa lesen, urus beberapa pub sekitar Perai dan Permatang Pauh merupakan antara kerja hariannya, demi terus berjuang untuk hidup.
Suatu malam, di pasar lama Pekan Permatang Pauh, Tan Wei Hon mengambil keputusan untuk memeluk Islam selepas berkongsi meja makan dengan Tuan Haji Zolkifly Md. Lazim.
Zolkifly, Penasihat Persatuan MyIKUT Mewakili 10,000 Suara Reverts Pulau Pinang (MyIKUT) menceritakan mengenai kelebihan berbakti kepada ibu bapa yang telah meninggal dunia.
"Empat tahun lalu, saya peluk Islam, lafaz dua kalimah syahadah, tukar kepada nama Muhammad Randy dan nak buang tatu di badan ini.
"Tapi, Abang Zol kata: biarkan tatu di badan itu jadi bukti saksi dua kalimah syahadah Rendy depan Allah, semacam parut perang pada tubuh Saidina Hamzah sebagai bukti jihad dan 'syahid akhirat' di depan Allah.
"Malam ini, tatu di badan saya ini juga menjadi saksi…

Lebuh Benggali ada 'Pocket Park' baharu tak lama lagi!

Guan Eng puji kolabirasi MPSP, ThinkCity bangunkan Taman Poket Lebuh Benggali 
Oleh: Zainulfaqar Yaacob  

BAGAN DALAM - Ketua Menteri Y.A.B. Tuan Lim Guan Eng memuji kolabirasi Think City Sdn. Bhd. (ThinkCity) dan Majlis Perbandaran Seberang Perai (MPSP) akan melaksanakan kerja-kerja pengindahan serta menaik taraf kemudahan awam dalam projek Taman Poket Lebuh Benggali.

Menurut beliau, projek tersebut merupakan salah satu cadangan di bawah garis panduan Pelan Butterworth Baharu, yang akan memangkin pertumbuhan masa depan bandar Butterworth.
"Projek ini akan mewujudkan sebuah bandar berdaya huni dan sudah tentu ia mesti hijau.
"Itulah cadangan menaiktaraf taman poket ini, (diharap) dapat meningkatkan tahap kesihatan dan kesejahteraan hidup (penduduk)," ujar Guan Eng yang juga Ahli Parlimen Bagan pada pagi tadi.
Beliau berkata demikian ketika merasmikan Majlis Pecah Tanah Projek Naik Taraf Pocket Park Lebuh Benggali Butterworth, yang dilangsungkan di perkarangan Gelanggang …