Skip to main content

Posts

Showing posts from December 17, 2013

Bangkok Tomyam masak secepat kilat

SEHARIAN suntuk di Hospital Pulau Pinang kerana Hajjar Hassan ada pet scan sakitnya.
Datang jam 7.30 pagi dan semua urusan selesai jam 5.18 petang.

Mudah-mudahan Hajjar Hassan sembuh daripada penyakit barah kelenjar limpa atau hodgkin lymphoma pada tahapan empat itu. Amin.

"Dah tiga tahun mengidam," usik Hajjar Hassan.

Saya dipujuk makan petang di Bangkok Tomyam dekat Jalan Mahkamah, Bayan Lepas.

Demi isteri, saya menempuh juga kesesakan trafik dengan motosikal pada waktu perdana balik kerja.

Cepat Macam Kilat
Macam biasa. Saya pesan nasi putih, daging goreng kunyit, sup kosong dan sambal belacan serta air jus oren dan ais kosong.

Hajjar Hassan pesan nasi putih, tomyam sotong, terliur dasar dan teh o ais laici.

Tak sampai 10 minit, semua makan sampai, lebih awal daripada air sampai.
"Kalau kedai mamak, air sampai dulu," saya berseloroh.

"Istimewanya kedai ini, masakan yang dipesan cepat sampai," balas Hajjar.

Identiti
Selalunya, saya pilih menu yang sama. …

Mat Sabu PJ P.Pinang? SMS 'kawan' Tuan Ibrahim

Timbalan Presiden PAS, Haji Mohamad Sabu (gambar) hampir pasti diputuskan sebagai Pesuruhjaya PAS Pulau Pinang yang baru, kata kawan karib Naib Presidennya Datuk Tuan Ibrahim Tuan Man.
Desas-desus itu diterima semasa Mesyuarat Perhubungan PAS Pusat yang dijadualkan hari ini akan mencari pengganti kepada Pesuruhajaya lama, iaitu Datuk Mohd. Salleh Man.
"Beliau menjadi pesuruhjaya sementara mungkin dalam dua tahun ini sahaja untuk menjernihkan kemelut PAS Pulau Pinang yang sebelum ini mengancam untuk keluar dari Pakatan Rakyat (negeri)," kata sumber menerusi sistem pesanan ringkas (SMS) sebentar tadi.
Dijangkakan, pengumuman rasmi akan dibuat oleh Presiden PAS, Tuan Guru Abdul Hadi Awang paling lewat pada malam ini.
Sehingga jam 11.20 malam tadi, Mohamad Sabu yang difitnah menganut fahaman Syiah sendiri masih belum menjelaskan mengenai desas-desus pelantikan sebagai Pesuruhjaya PAS Pulau Pinang.
Di laman sosial facebook dan twitter pun, status Mohamad Sabu masih belum disentu…

Dr. Afif Bahardin hargai CSR Delta Business Solutions, Lions Club of Georgetown lepas benih ikan ke Sg. Perai

DELTA Business Solutions Sdn. Bhd. bersama-sama Lions Club of Georgetown sekali lagi menganjurkan Projek Pelepasan Benih Ikan 2013 ke Sungai Perai dengan sokongan Kerajaan Negeri melalui Majlis Perbandaran Seberang Perai (MPSP) baru-baru ini.
Exco Pertanian & Industri Asas Tani, Pembangunan Desa dan Kesihatan, Dr. Afif Bahardin berkata, pihaknya menghargai insiatif kedua-dua pihak itu dalam mengumpulkan dana demi projek pemuliharaan alam sekitar termasuk usaha memulihara habitat di sungai berkenaan.
“Saya difahamkan, ini adalah projek fasa kedua selepas fasa pertama Delta Eco Night Run 2013 dianjurkan pada 30 Ogos lalu.
“Saya ingin merakamkan penghargaan atas projek CSR (tanggungjawab sosial korporat) yang dilakukan oleh Delta Business Solutions Sdn. Bhd,” ujar Dr. Afif yang juga Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Seberang Jaya pada majlis perasmian projek tersebut di Pengkalan Machang dalam Kawasan Dewan Undangan Negeri (KADUN) Sungai Dua baru-baru ini. 
Hampir 100 sukarelawan dari…