Skip to main content

Posts

Showing posts from April 27, 2013

PRU12: Umno BN perintah Malaysia dengan kelebihan 4% saja!

PRU12 (8 Mac 2008), 4.08 juta rakyat sokong Umno BN. Pakatan Rakyat dapat 3.67 juta rakyat.Perbezaan undi, 4 peratus sahaja.Gambarannya, Umno BN tadbir negara dengan 4 peratus undi ini sahaja.4 peratus yang Umno BN dapat ini, menyaksikan Umno BN hilang dua pertiga sokongan di Dewan Rakyat.4 peratus ini menyaksikan Selangor tumbang. Kedah tumbang. Perak tumbang (kemudian kudeta). Pulau Pinang pun tumbang. PRU12, beza 4 peratus.PRU13?

PR perlu 'kempen maksud mudah'

Sebelum pilihan raya lagi, Datuk Seri Anwar Ibrahim selalu bercakap idea perubahan dan memang Putrajaya.Implikasinya, rakyat sama ada setuju atau tidak dengan idea itu terpaksa berbincang mengenai subjek Anwar dan Putrajaya.Acap kali juga Anwar sebut, "Pakatan memang Putrajaya hari ini, esok harga minyak turun."Tak hairanlah, sekiranya Anwar disebut-sebut sebagai Perdana Menteri 'dalam penantian' selepas Umno BN tewas nanti.Ini contoh kempen yang mudah serta melonjak sokongan rakyat.Maksud kempen mudah adalah slogan yang membawa mesej mudah difahami sebagaimana yang ditunjukkan Anwar.Ke manapun saya berkempen, saya minta jentera Pakatan Rakyat supaya membawa kempen yang mudah difahami dan disokong.Setuju?
"UNDI PAKATAN, RAKYAT UNTUNG"
Zainulfaqar Yaacob
Char Koey Teow Sg.2
11:08 malam | Mood makan dan melawan

Najib janji 'ubah' paip air rosak Sarawak

Datuk Seri Najib Tun Razak hari ini berjanji untuk mengganti sistem paip air yang usang dan pecah sekiranya rakyat Saratok, Sarawak terus memberi undi kepada Umno Barisan Nasional.Pemangku Perdana Menteri itu berkata Kerajaan Pusat menyedari bahawa pembangunan Sarawak ketinggalan sejak 50 tahun lepas."Jangan percaya pada laungan 'Ubah', itu hanya gimik Pakatan Rakyat. Pakatan Rakyat tidak pernah ada rekod cemerlang."Kita akan tukar paip yang rosak dan pecah ini," dalih Presiden Umno dilapor Buletin TV3 malam tadi.Najib bagaimanapun tidak pula mengulas mengenai rekod kecemerlangan Kerajaan Negeri Pulau Pinang sebagaimana didedah oleh Lim Guan Eng (Setiausaha Agung DAP merangkap pemangku ketua menteri Pulau Pinang).Memetik Laporan Ketua Audit Negara 2011, Guan Eng berkata, Kerajaan Negeri memperoleh RM138 juta lebihan kewangan atau surplas pada tahun 2011.Jumlah itu sekaligus menunjukkan surplus Kerajaan Negeri meningkat sebanyak RM105 juta atau 312 peratus berban…