Skip to main content

Posts

Showing posts from August 29, 2017

Tiong Lai patut berhenti menipu muda-mudi P.Pinang

Oleh: Zainulfaqar Yaacob #DEKPOS | Diskusi Ekonomi Politik Sosial 
Wacana Politik | Presiden MCA patut berhenti menipu rakyat, kononnya muda-mudi di negara ini bimbang mengenai masa depan negara dan bukanlah politik kepartian.
"Walau bagaimanapun, jangan fikir mereka tidak peduli terhadap politik. Mereka sedar tentang isu. 
"Sebagai contoh, mereka tahu bahawa ini adalah mengenai TN50 dan tentang masa depan yang mereka mahu," dalih Datuk Seri Liow Tiong Lai dipetik daripada akhbar The Star 29 Ogos 2017z
Menteri Pengangkutan itu seakan menipu rakyat muda-mudi Malaysia yang bermastautin di Pulau Pulau.
Sehingga kini, Kerajaan Pusat masih belum meluluskan permohonan Kerajaan Negeri untuk membina Pelan Induk Pengangkutan (TMP) di Pulau Pinang yang dianggarkan bernilai RM47 bilion.
Tujuan TMP ini adalah solusi trafik sesak pada waktu puncak di Pulau Pinang kini sehingga tahun 2050.
TMP terdiri oleh cadangan pembinaan jajaran LRT, monorel,  BRT, pintasan lebih raya antara bahagian Pul…

Apa batu loncatan bilateral ekonomi China-Malaysia?

SECARA  bilateral, hubungan ekonomi China-Malaysia memberi empat batu loncatan kepada rakyat di tanah air ini.
Demikian kata Duta China ke Malaysia Dr Huang Huikang dalam laporan Malaysia-China ties to see a ‘diamond era' dalam The Star 28 Ogos 2017.
Pertama, hubungan kedua-dua belah pihak semakin utuh.
Kedua, China muncul sebagai rakan perdagangan terbesar Malaysia dalam tempuh lapan tahun, Malaysia sahaja dijangka menerima 3 juta pengunjung China pada tahun ini, malah hasil pengaliran wang masuk dari pelancong China dianggarkan RM15 bilion.
Ketiga, Projek infrastruktur negara di Malaysia dilaksanakan secara usahasama dengan China, seperti China-Malaysia Qinzhou Industrial Park, Malaysia-China Kuantan Industrial Park, Malacca Coastal Industrial Park, East Coast Rail Link, Sabah Gas Pipeline, Nouth-South oil products pipeline, Alibaba dan Geely investments, etc.
Keempat, China Construction Bank dalam tahun 2015 buat kali pertama menerbitkan Bon Renminbi di Malaysia, dan Xiamen Universi…