Skip to main content

Posts

Showing posts from June 10, 2014

P.Pinang pertimbang pihak proses sisa organik diberi insentif, kata Exco Alam Sekitar

Oleh: ZAINULFAQAR YAACOB
SEBERANG JAYA- Kerajaan Negeri sedang mempertimbang syor mengenakan bayaran berasaskan keterhasilan sisa pepejal, serta pembayaran insentif berdasarkan kejayaan memproses sisa organik peringkat komuniti.
Exco Kebajikan, Masyarakat Penyayang dan Alam Sekitar, Phee Boon Poh berkata, sebanyak enam kawasan penempatan komuniti dipilih sebagai projek perintis sulung ini, dengan peruntukan tahunan AS$70,000 daripada badan antarabangsaWorld Bank danUnited Nations Environmental Programme International Environmental Technology Center(UNEP-IETC).
Tiga projek perintis terpilih yang dimaksudkan peringkat Seberang Perai adalah di sekitar Butterworth, iaitu Park View Harbour Place, Taman Pandan dan Taman Tanjung Indah.
Manakala, The Peak Ivory dekat Tanjung Tokong, Taman Pelangi dekat Maccallum dan PPR Empangan Jalan Sungai dekat George Town merupakan tiga lagi projek perintis terpilih peringkat pulau.
"Kerajaan Negeri telahpun menyokong polisi (mengenakan) bayaran berdasar…

Caj tambahan hotel tak beban selagi pelancong rasa berbaloi ke P.Pinang

"YB ADUN Komtar (Teh Lai Heng) mengemukakan cadangan untuk mengenakan caj kepada pelancong asing untuk hotel di Bandar George Town sahaja dan cadangkan caj tersebut dibuat mengikut status hotel (sebagai) contoh RM10 untuk hotel (bertaraf) lima bintang seperti yang telah dilaksanakan oleh (Kerajaan) Negeri Melaka yang mengenakan Caj Warisan."Cadangan untuk melaksanakan caj kepada pelancong untuk hotel-hotel di George Town boleh dipertimbangkan oleh pihak berkuasa tempatan (PBT) dan perkara ini perlu dibincangkan dengan pihak hotel," kata Ketua Menteri, Y.A.B. Tuan Lim Guan Eng pada sesi penggulungan dalam penggal pertama sidang Dewan Undangan Negeri (DUN) Pulau Pinang Ke-13, 5 Julai 2013.Majlis Perbandaran Pulau Pinang (MPPP) dalam satu surat pekelilingnya mengumumkan caj tambahan RM2 semalaman dikenakan bagi bilik hotel bertaraf satu hingga tiga bintang mula dikuatkuasa pada 1 Jun lepas, manakala, RM3 dikenakan ke atas hotel bertaraf empat bintang dan ke atas.Pengumuman…