Skip to main content

Posts

Showing posts from March 4, 2014

Jangan lupa 'Perang Mulut' Pmtg. Tok Subuh 9.00 pagi esok

Penduduk Pmtg. Tok Subuh nekad bersemuka tuan tanah esokOleh: ZAINULFAQAR YAACOBGEORGE TOWN - Belumpun selesai bicara kes pengusiran enam penduduk asal Kampung Permatang Tok Subuh, kes serupa membabitkan 20 penama lain akan mula didengar di Mahkamah Sesyen Butterworth, 9.00 pagi esok.Pengerusi Badan Bertindak Selamatkan Penduduk Kampung Permatang Tok Subuh, Hamidah Che Embi berkata, pihaknya nekad hadir untuk menyerahkan memorandum membantah penghakiman terus kepada Distinct Class atau wakil tuan tanah berkenaan.Penghakiman terus membabitkan enam penduduk asal kampung tersebut akan didengar di mahkamah sama pada 29 Mac depan, 9.30 pagi."Jangan esok pintu mahkamah pula ditutup macam mereka kunci pintu pejabat peguam mereka Isnin lalu sebab takut bersemuka serta terima memorandum kita (penduduk)," ujar Hamidah semasa dihubungi sebentar tadi.Firma guaman Fadzil, Chua & Song mewakili pihak pendakwaan, manakala, pihak pembelaan pula diwakili oleh Ahli Majlis bagi Majlis Perba…

Vaksin penyakit kuku, mulut percuma hanya di P.Pinang – Exco Kesihatan

Oleh: ZAINULFAQAR YAACOB

JAWI - Exco Pertanian & Industri Asas Tani dan Kesihatan, Dr. Afif Bahardin berkata, Kerajaan Negeri sejak tahun 2011 membelanjakan kira-kira RM200,000 tiap-tiap tahun bagi memberi vaksin penyakit mulut dan kuku (FMD) secara percuma kepada pemilik ladang ternak babi di Pulau Pinang.

“Kira-kira 330,000 babi yang diternak di negeri ini disuntik dengan vaksin supaya jauh daripada penyakit FMD ini.
"Hanya (Kerajaan Negeri) Pulau Pinang sahaja yang memberi vaksin FMD babi ini dan kes terakhir FMD bagi ternakan khinzir di Pulau Pinang ini adalah pada tahun 2010,” ujar Dr. Afif di Dewan Serbaguna Jawi di sini, pagi tadi.
Pengarah Jabatan Perkhidmatan Veterinar (DVS) Pulau Pinang, Dr. Johari A. Bakar dan Tan Kwen Hin (Pengerusi Persatuan Babi Pulau Pinang turut berucap pada majlis itu.
Dr. Afif yang juga Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Seberang Jaya berkata, tiap-tiap babi induk betina dan jantan wajib disuntik dengan vaksin tersebut mengikut jadual yang di…

RAGAS, penduduk tuntut rumah ganti rumah selesa