Skip to main content

Posts

Showing posts from September 4, 2014

Segera selesai isu kenderaan berat guna jalan Taman Inderawasih - Ramasamy

Oleh: ZAINULFAQAR YAACOB
PERAI - Isu kenderaan berat menggunakan jalan Taman Inderawasih hingga membahayakan komuniti setempat khususnya murid yang bersekolah di sini akhirnya dirujuk kepada Timbalan Ketua Menteri II, Prof. P. Ramasamy.
Ramasamy yang juga Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Perai meminta syor membina satu jalan alternatif di persisiran pantai dan pintasan ke Kawasan Perindustrian Perai dekat kilang Malayawata Steel Berhad dipertimbang oleh semua pihak pemilik lori kontena yang menggunakan laluan sedia ada di sini.
"Sebelum apa-apa yang tidak diingin berlaku di jalan ini (Taman Inderawasih), elok semua pihak dipanggil berbincang sekarang.
"Pengadang kenderaan berat akan dipasang di jalan masuk dan keluar Taman Inderawasih ini supaya tiada lagi lori kontena boleh menggunakan jalan ini pada waktu yang tidak dibenarkan, seperti masa pelajar pergi dan pulang dari sekolah-sekolah sekitar kawasan ini.
"Dalam tempoh tiga bulan ini, saya berharap konsultan yang a…

Mangsa jumpa RAGAS adu kes tipu tanah Kg. Matahari Jatuh

MOHD. Salihin Tahir (dua dari kiri) mengadakan interaksi dua hala dengan kelima-lima mangsa penipuan broker serta ugutan ceti, di sini pada malam tadi.Oleh: ZAINULFAQAR YAACOBBAYAN LEPAS - Lima mangsa mengaku diugut ceti haram untuk merobohkan rumah masing-masing hingga kini, selepas ditipu oleh broker tanah lot di Kampung Matahari Jatuh dekat Teluk Kumar pada tahun 2002.Mereka, Zamberi (0174561684), Bashir (0174882466), Abdul Rahim (0135359729), Muhammad (01116711155) dan Nor Juliana (0174544462) membuat aduan itu kepada wakil Badan Bertindak Rumah Ganti Rumah Selesa (RAGAS) Mohd Salihin Tahir dalam satu pertemuan tertutup di sini, malam tadi.Melalui broker Norhisham Bakar, kesemua mangsa pada tahun 2002 mengaku telahpun membeli selot tanah tersebut daripada tuan punya, arwah Osman bin Jan, dengan tunai RM25,000.Malangnya, kesemua dokumen pembelian lot tanah tersebut kini disahkan palsu."Semua dokumen bagi 17 lot di atas tanah berkeluasan 3.25 ekar itu, termasuk kami berlima tan…