Skip to main content

Posts

Showing posts from April 18, 2017

P.Pinang kembali 'kotor' jika dirampas BN, Guan Eng respons komentar BH

Oleh: ZAINULFAQAR YAACOB
GEORGE TOWN - Ketua Menteri, Y.A.B. Tuan Lim Guan Eng membayangkan Pulau Pinang dengan tadbir urus kewangan secara berintegri sejak tahun 2008 akan kembali 'kotor' jika dirampas oleh Umno serta Barisan Nasional pada pilihan raya akan datang.
Beliau berkata demikian ketika mengulas komentar Dr. Iskandar Hasan Tan Abdullah berjudul 'DAP boleh tumbang di Pulau Pinang, yang disiarkan dalam akhbar Berita Harian, 18 April.
Tegasnya, barisan pemimpin Kerajaan Negeri serta rakyat perlu mengambil perhatian yang serius pada komentar Pensyarah Fakulti Sains Pentadbiran dan Pengajian Politi, Universiti Teknologi Mara (UiTM).
"Apabila DAP (Parti Tindakan Demokratik) tumbang, PKR (Parti Keadilan Rakyat) pun akan tumbang, sama juga jika PKR tumbang DAP pun akan tumbang kerana kita saling bekerjasama.
"Bayangkan macam mana jika Barisan Nasional memerintah balik Pulau Pinang...yang sekarang 'bersih' akan jadi 'kotor'," respon Guan Eng…

Usul kecam Shabudin, bukan undang-undang kekeluargaan Islam, respons Guan Eng

Oleh: ZAINULFAQAR YAACOB
GEORGE TOWN - Ketua Menteri Y.A.B. Tuan Lim Guan Eng berkata hasrat pentadbirannya mahu mengemukakan usul mengecam Ahli Parimen Tasek Gelugor Datuk Shabudin Yahaya di Dewan Undangan Negeri (DUN) Pulau Pinang nanti dalam isu perogol mengahwini mangsa bawah umur sahaja.
Tegasnya lagi, kritikan itu tidak wajar digambarkan sebagai mengkritik undang-undang kekeluargaan Islam, sebagaimana kenyataan Shabudin dalam akhbar The Sun pada 18 April.
"Jika saya menentang Barisan Nasional, bukan lah bermakna saya menentang Malaysia.
"Begitu jugalah saya mengkritik pendapat Shabudin, itu sama sekali bukan bermaksud saya mengkritik undang-undang kekeluargaan Islam," jelas Guan Eng yang juga Ahli Parlimen Bagan kepada pemberita di Komtar pada tengah hari tadi.
Sambil menyifatkan kenyataan terbaru Shabudin itu sebagai tindakan terdesak, Guan Eng menasihatkan pemimpin Umno tersebut supaya tidak memanipulasi isu sensitif atas dasar agama di tanah air ini.
Hari ini, …