Skip to main content

Posts

Showing posts from December 21, 2015

Apabila dua anak Cina bertarian Melayu di pentas Rumah Terbuka Krismas MP Batu Kawan...

Oleh: ZAINULFAQAR YAACOB 
PERAI - Apa kata rakyat Pulau Pinang apabila dua anak Cina mempersembahkan beberapa tarian tradisional Melayu di pentas utama Rumah Terbuka Sambutan Krismas 2015, anjuran Ahli Parlimen Batu Kawan P. Kasthuriraani di Taman Chai Leng di sini, malam ini? 
"Saya begitu tersentuh pada malam ini. 
"Tetapi tahun ini adalah tahun yang amat mencabar untuk rakyat, tanpa mengira kaum dan agama.
"Selepas pelbagai cabaran berlaku 11 bulan yang lalu, saya masih berharap Malaysia yang lebih gagah.
"Negara ini adalah negara kita, saya mahu berdiri di sini sebagai hamba kepada Tuhan dan hamba kepada rakyat.
"Darah kita adalah sama, atas kesamaan ini,  marilah kita menggembleng upaya untuk memastikan Malaysia yang lebih bersih untuk anak cucu kita.
"Sesungguhnya Kerajaan Pakatan Harapan Negeri Pulau Pinang merupakan satu-satunya yang meraikan semua perayaan kaum dan agama di tanah air ini, hatta Hari Gawai pun diraikan oleh Kerajaan Negeri kerana …

Dr. Afif Bahardin lepas 1,000 tukun tiruan ke laut, belanja RM393,900

Oleh: ZAINULFAQAR YAACOB
BUKIT TAMBUN - 1,000 tukun tiruan yang diturunkan ke perairan berhampiran Pulau Kendi dan Pulau Aman diharap menambahkan lagi populasi hidupan laut di sini.
Exco Pertanian & Industri Asas Tani, Pembangunan Desa dan Kesihatan, Dr Afif Bahardin berkata, kos projek kelestarian habitat laut itu menelan belanja RM393,900, daripada sumber peruntukan bagi tahun 2015.
"500 tukun tiruan ini diturunkan di (perairan) Pulau Aman dan baki 500 lagi di Pulau Kendi... ini bajet tahun ini.
"Dengan tukun-tukun tiruan ini, kita (Kerajaan Negeri) harap menambah lagi populasi ikan, yang akhirnya akan menambah jumlah tangkapan para nelayan di kawasan ini," ujar Dr Afif kepada wartawan di sini, petang tadi.
Sementara itu, Pengurus Besar Persatuan Nelayan Pulau Pinang (Pan-Mutiara), Aziz Sabdin pula memberitahu, inisiatif Kerajaan Negeri rersebut akan memberi manfaat kepada kira-kira 10,000 nelayan pantai di negeri ini.
"Lebih kurang 10,000 nelayan yang terlib…

Program Santai Rakyat dekatkan pemimpin, komuniti, kata Mohd. Rashid Hasnon di Penanti

Oleh: ZAINULFAQAR YAACOB
PENANTI - Siri-siri Program Santai Rakyat yang dianjurkan sepanjang tahun ini, dengan meliputi kelima-lima daerah supaya pemimpin negeri boleh terus mendekati komuniti setempat.
Timbalan Ketua Menteri I, Dato' Mohd. Rashid Hasnon berkata demikian semasa merasmikan Program Santai Rakyat Peringkat Daerah Seberang Perai Tengah (SPT) di sini, semalam.
"Semua program yang dianjurkan pada pagi ini (11 Disember 2015) benar-benar santai, kerana komuniti mahu program santai sebegini di sini.
"Tuan program ini diadakan antara lain supaya pemimpin boleh saling berinteraksi dengan rakyat setempat di sini, mengenai rancangan pembangunan yang dilaksanakan di negeri ini," jelas Mohd. Rashid pada majlis yang dilangsungkan di Padang Homestay Mengkuang Titi.
Exco Pembangunan Industri, Perdagangan Antarabangsa, Pembangunan Usahawan, Koperasi dan Perhubungan Masyarakat tersebut turut memberi penjelasan mengenai rancangan pembangunan yang telahpun dilaksanakan s…

Saguhati RM398,406 hargai 975 pentadbir makmur masjid kariah, kata Mohd. Salleh Man

Oleh: ZAINULFAQAR YAACOB
SEBERANG JAYA - Peruntukan saguhati pengurusan sebanyak RM398,406 daripada sumber zakat diserahkan kepada 975 penerima mewakili 203 kariah masjid baru-baru ini.
Yang di-Dipertua Majlis Agama Islam Negeri Pulau Pinang  (MAINPP), Dato' Mohd. Salleh Man berharap saguhati itu menggandakan lagi mutu tadbir urus pengurusan kariah masjid di negeri ini.
"MAINPP telah bersetuju untuk memberi saguhati kepada empat jawatan tertinggi, iaitu RM600 kepada pengerusi dan setiausaha (Jawatankuasa) Kariah Masjid, manakala RM400 untuk timbalan pengerusi dan bendahari.
"Dengan sumbangan ini, kita (MAINPP) bukan sahaja mengharapkan mutu pentadbiran di peribgkat kariah dan masjid bertambah makmur, malah menggalakkan lagi umat membayar zakat yang wajib ini melalui Zakat Pulau Pinang (ZPP)," jelas Mohd. Salleh yang juga Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Permatang Pasir pada Majlis Serahan Saguhati Pengurusan Masjid Kariah 2015 di Dewan SP Arena di sini.
Pengurus Be…