Skip to main content

Posts

Showing posts from July 9, 2015

Transfomers 'beraya' di P.Pinang mulai 10 Julai, sasar 100,000 pengunjung

Oleh: ZAINULFAQAR YAACOB
SUNGAI PUYU - Pameran terbesar beberapa replika robot Transformers seperti 'Optimus Prime' dan 'Bumblebee' yang diadakan secara percuma di Padang Kota selama dua bulan mulai 10 Julai hingga 17 September depan diharap menggamit 100,000 pengunjung ke negeri ini.
Ketua Menteri, Y.A.B. Tuan Lim Guan Eng berkata, sasaran tersebut boleh dicapai memandangkan penganjuran ekspo terbuka itu diadakan menjelang Hari Raya Aidilfitri, serta serentak dengan berlangsungnya promosi Tahun Melawat Pulau Pinang dan Tahun Melawat Malaysia 2015.
"Kita (Kerajaan Negeri) anjur secara percuma supaya pengunjung yang sedia terbeban oleh kejatuhan nilai mata wang, kos sara hidup yang tinggi, kontroversi isu 1MDB (1Malaysian Developement Berhad) hingga tidak cukup wang untuk berjalan-jalan pada musim perayaan ini, masih boleh membawa anak-anak dan keluarga masuk ke pameran terbuka Tranformers terbesar peringkat Asia di negeri ini.
"Walaupun kita tahu realiti kehi…

Mungkin kaveat tanah sebab kontroversi 1MDB, respons Guan Eng

Oleh: ZAINULFAQAR YAACOB
GEORGE TOWN - Ketua Menteri, Y.A.B. Tuan Lim Guan Eng berkata, Kerajaan Negeri mempertimbang langkah perundangan untuk mengkaveat beberapa bidang tanah, termasuk di sekitar Kawasan Dewan Undangan Negeri (KADUN) Air Itam dan Air Putih, yang dikaitkan dengan urusniaga syarikat kontroversi 1Malaysian Development Berhad (1MDB).
Menurut Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Air Putih itu lagi, langkah tersebut demi memelihara kepentingan awam di negeri ini memandangkan firma pelaburan milik Kementerian Kewangan terbabit kian dilihat mencurigakan, dengan hutang terkumpul kira-kira RM42 bilion dalam tempoh lebih enam bulan.
Lagipun, katanya lagi, kontroversi 1MDB itu sendiri kian menjadi perhatian media antarabangsa serta dalam proses siasatan dalaman di Putrajaya.
"(Pejabat) Tanah dan Galian (PTG) akan menulis surat kepada Ketua Pegawai Eksekutif 1MDB, Arul (Kanda) untuk datang dan memberikan penjelasan secara terperinci mengenai (ketuanpunyaan) tanah-tanah tersebu…

Tanjung Villa dipilih, 'rumah ganti rumah' bela 54 setinggan, umum Guan Eng

Oleh: ZAINULFAQAR YAACOB
GEORGE TOWN – Tanjung Villa Developement Sdn. Bhd. dipilih secara tender terbuka untuk memajukan 803 unit pangsapuri mampu milik pelbagai kategori di Sandiland Foreshore kerana pemaju itu menawarkan nilai tertinggi kepada Kerajaan Negeri, iaitu sebanyak RM36 juta.
Ketua Menteri, Y.A.B. Tuan Lim Guan Eng bagaimanapun berkata, 54 pemilik rumah setinggan di kawasan tersebut akan diberikan unit rumah berwajib, dalam projek pembangunan kasar yang keseluruhannya bernilai RM245,675,000 itu.
“Projek ini untuk membekalkan rumah mampu milik untuk rakyat dan pada masa yang sama 54 buah rumah setinggan dapat sebuah rumah ganti untuk membolehkan mereka hidup secara bermaruah.
“Bayaran paling lumayan diterima oleh Kerajaan Negeri untuk memastikan penduduk-penduduk di kawasan itu pun dapat dibela (dengan rumah) ganti rumah,” jelas Guan Eng yang juga Exco Hal Ehwal Tanah & Pembangunan Tanah, Penerangan, Kebudayaan & Kesenian, Warisan dan Hal Ehwal Bukan Islam.
Guan En…