Skip to main content

Posts

Showing posts from July 8, 2015

13 atlet dapat pingat emas dibayar RM51,000

Oleh: ZAINULFAQAR YAACOB
GEORGE TOWN - Kerajaan Negeri membayar RM51,000 kepada 13 atlet dari Pulau Pinang yang berjaya menyumbang 15 pingat emas kepada negara pada Kejohanan Sukan Asia Tenggara (Sukan SEA) pada bulan Jun lalu.
Ketua Menteri, Y.A.B. Tuan Lim Guan Eng berkata, ganjaran itu sebagai menghargai sumbangan bakat Pulau Pinang yang berjaya mengharumkan nama Malaysia dan Pulau Pinang di persada antarabangsa.
“Mereka bukan sahaja berjaya mengharumkan nama negara, tetapi juga telah menjulang martabat serta nama Pulau Pinang sebagai negeri yang menghasilkan atlet-atlet berprestasi tinggi dan berwibawa,” jelas Guan Eng kepada wartawan di sini, petang tadi.
Penerjun akautik negara, yang merangkul empat pingat emas menerima insentif sebanyak RM18,000, diikuti, RM9,000 untuk Thor Chuan Leong yang berjaya merangkup dua pingat emas dalam acara Snooker & Billiard.
Esther Cheah Mei Lan yang berjaya merangkul dua pingat emas dalam sukan Tenpin Bowling diberi insentif RM4,500.
Atlet S…

WSJ dedah 'qarinah' dokumen 1MDB walaupun tiada empat saksi, Guan Eng respons Abdul Hadi

Oleh: ZAINULFAQAR YAACOB
GEORGE TOWN - Pendedahan portal berita antarabangsa Wall Street Jurnal (WSJ) mengenai beberapa dokumen eksklusif 1Malaysia Development Berhad (1MDB) yang dikaitkan dengan unsur penyelewengan dalam tadbir urus Datuk Seri Najib Tun Razak wajar dilihat sebagai qarinah atau bukti penguat, sungguhpun Presiden PAS Datuk Seri Abdul Hadi Awang menegaskan empat saksi masih diperlukan untuk membuktikan kesalahan Perdana Menteri itu. 
Ketua Menteri, Y.A.B. Tuan Lim Guan berkata kenyataan Abdul Hadi serta pendirian berasingan Mursyidul Am PAS Datuk Dr. Harun Din yang mendakwa pendedahan WSJ itu adalah tidak logik sebenarnya hanya dalih dua pemimpin parti tersebut demi menyokong peribadi Najib.
“Dalam negara-negara umat Islam yang lain, mereka yang terlibat dalam rasuah menerusi dokumnen pun boleh kena (dihukum).
“Saya rasa intepritasi yang dipakai oleh Hadi hanya untuk membela Najib sahaja, sama padangan yang dikeluaran oleh Harun Din,” tegas Guan Eng kepada wartawan di s…