Skip to main content

Posts

Showing posts from June 18, 2015

Keluar duit saku sendiri ke antarabangsa demi tinju – Wan Abdul Hamid Wan Mahmood

BELIAU mempunyai peranan yang penting dalam hampir semua kejohanan tinju peringkat antarabangsa untuk kategori terbuka, wanita mahupun belia yang dianjurkan oleh Persatuan Tinju Amatur Antarabangsa (AIBA).
Beliau merupakan satu-satunya anak Malaysia yang diiktiraf sebagai Pegawai Teknikal Antarabangsa (ITO), oleh AIBA sendiri.
Maka, tidak hairanlah Mejar (B) Wan Abdul Hamid Wan Mahmood, 63, tersenarai sebagai salah seorang daripada 11 penerima Anugerah Sukan Negeri Pulau Pinang 2014 di Hotel The Light dekat Seberang Jaya baru-baru ini.
Anak kelahiran Sarawak, tetapi bermastautin di Pulau Pinang lebih 20 tahun.
Yang Dipertua Negeri, Tuan Yang Terutama (T.Y.T) Tun Datuk Seri Utama Dr. Abdul Rahman Abbas sendiri yang menyerahkan Anugerah Tokoh Pemimpin Sukan 2015 kepada Wan Abdul Hamid.
Fotojurnalis Zainulfaqar Yaacob berpeluang mengadakan wawancara dengan Wan Abdul Hamid, sungguhpun tokoh tersebut mengaku dihambat dengan tanggungjawab membuat persiapan pada suatu kejohanan tinju antara…

Integrasi perdagangan di P.Pinang mampu gamit citarasa ASEAN, syor Guan Eng

Oleh: ZAINULFAQAR YAACOB
SEBERANG JAYA - Pulau Pinang mampu menjadi destinasi pengembangan pasaran pengguna serta perluasan rangkaian pengeluaran di peringkat Asia pada masa depan, jika corak perdagangan domestik di negeri ini mampu memenuhi citarasa komuniti ekonomi ASEAN.
Menurut Ketua Menteri, Y.A.B. Tuan Lim Guan Eng, Pulau Pinang mampu pergi sejauh itu memandangkan projek pelaburan bagi tahun 2014 yang diluluskan ke negeri ini merupakan ketiga tertinggi di Malaysia, di belakang Johor dan Sarawak.
Katanya, laporan Lembaga Kemajuan Perindustrian Malaysia (MIDA) dipetik, keseluruhan pelaburan ke Pulau Pinang pada tahun lalu meningkat 109 peratus menjadi RM8.2 bilion, berbanding RM3.9 bilion pada tahun sebelumnya.
"Kita semua perlu berubah dengan mara ke hadapan, dengan membawa beberapa teras penting yang telah sedia ada di Pulau Pinang untuk kembali kuat semula.
"Integrasi dalam perdagangan ini bukan sahaja melihat citarasa sesama kita di Malaysia khususnya di Pulau Pinang…