Skip to main content

Posts

Showing posts from February 28, 2016

MPSP pilih Pangsapuri Ampangan projek perintis pengasingan sisa pepejal di punca kategori PPR

Oleh: ZAINULFAQAR YAACOB
SEBERANG JAYA - Pangsapuri Ampangan di sini dipilih sebagai lokasi projek perintis pengasingan sisa di punca kategori Projek Perumahan Rakyat (PPR) sulung Majlis Perbandaran Seberang Perai (MPSP).
Yang di-Pertua MPSP, Dato' Maimunah Mohd. Sharif memberitahu dasar itu akan dikuatkuasakan secara mandatori di bahagian Seberang Perai dan Pulau mulai 1 Jun depan.
"Dua blok PPR yang terdiri (oleh) 250 unit rumah ini di bawah MPSP, kita harap dasar Segregation at Source (pengasingan sisa di punca) boleh dilaksanakan 100 peratus di sini, kerana empat kakitangan pembersihan daripada kalangan penduduk sendiri," jelas Maimunah kepada pemberita, selepas Majlis Pelancaran Projek Perintis Dasar Pengasingan Sisa Di Punca, petang tadi.
Sebelum itu, Maimunah menyampaikan sijil pelantikan MPSP kepada Pengerusi Persatuan Penduduk Pangsa PPR Ampangan, Mohd. Asri Osman, serta melawat pusat operasi pengasingan sisa di punca di sini.
Hadir sama, tiga Ahli Majlis bagi M…

Jagdeep syor kaji semula prosedur lulus HAPPY!

Oleh: ZAINULFAQAR YAACOB
BAGAN JERMAL - Sehingga kini baru 24 Projek Penyelenggaraan 1Malaysia (TP1M) diluluskan untuk membaikpulih rumah pangsa kos rendah dan sederhana rendah di negeri ini, manakala 144 permohonan lain didakwa masih dilengah-lengahkan oleh Kerajaan Pusat.
Justeru, Jagdeep Singh Deo berkata Kerajaan Negeri akan mengkaji semula prosedur kelulusan peruntukan HAPPY! atau Program Bantuan Perumahan Pulau Pinang.
"Sebelum ini, kita (Kerajaan Negeri) hanya meluluskan HAPPY apabila TP1M diluluskan oleh Pusat.
"Jadi, saya cadang kita (Kerajaan Negeri) mengkaji semula dana yang disalurkan kepada pemohon," jelas Exco Perancangan Bandar & Desa dan Perumahan berkenaan pada hari ini.
Bahkan katanya, Kerajaan Negeri turut disyor membiayai sebahagian hatta keseluruhan kos penyelenggaraan berwajib yang diperlukan penduduk kelak.
Ketua Menteri, Y.A.B. Tuan Lim Guan Eng merasmikan majlis pemasangan dua lif baru yang menelan belanja RM117,236 di Rumah Pangsa Bunga Tan…

Butterworth Discovery Walk 2016 semarak nilai seni, budaya pekan lama

Oleh: ZAINULFAQAR YAACOB
BAGAN DALAM - Butterworth Discovery Walk 2016 dianjurkan demi menyemarakkan lagi penghayatan aset kesenian dan nilai kebudayaan yang wujud di sekitar Pekan Lama Butterworth.
Yang di-Pertua Majlis Perbandaran Seberang Perai (MBPP), Dato' Maimunah dalam ucapannya memberitahu program itu dianjurkan selaras dengan Pelan Butterworth Baharu, dengan kerjasama Think City Sdn. Bhd. (ThinkCity).
"Pelan Butterworth Baharu ini diharap akan mengembalikan semula kegemilangan juga kelestarian Bandar Butterworth," jelas Maimunah di perkarangan Padang Pemuda Merdeka di sini awal pagi tadi.
Turut berucap, Exco Kerja Raya, Pengangkutan dan Utiliti merangkap Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Bagan Jermal, Lim Hock Seng serta Pengarah Projek Butterworth Baharu daripada ThinkCity.
Difahamkan, Pekan Lama Butterworth merupakan antara empat lokasi yang akan diremajakan oleh ThinkCity dalam tempoh lima tahun akan datang.
Tiga lokasi lain adalah Penang Sentral, Butterworth…