Skip to main content

Posts

Showing posts from May 13, 2015

Serap RM21.5 juta GST bukan 'populis', KM sanggah pembangkang

Oleh : ZAINULFAQAR YAACOB
GEORGE TOWN – Majlis Bandaraya Pulau Pinang (MBPP) dan Majlis Perbandaran Seberang Perai (MPSP) akan menyerap Cukai Barangan & Perkhidmatan (GST) bagi tahun ini, yang masing-masing dianggarkan sebanyak RM15,641,007 dan RM5,822,996.19.

Ketua Menteri, Y.A.B. Tuan Lim Guan Eng berkata, langkah ini serupa dengan amalan Kerajaan Negeri Johor dan Terengganu, serta bukanlah bukanlah tindakan yang “populis” seperti yang dituduh Pengerusi Barisan Nasional (BN) Pulau Pinang, Teng Chang Yeow.

Pulau Pinang dan Johor akan menyerap GST bagi semua GST tiap-tiap tahun, manakala, Terengganu dalam tempoh tahun ini sahaja.
"Mengapa kita (Kerajaan Negeri) yang mahu mengurangkan beban (rakyat dengan menyerap kos GST ini) dikritik kononnya cuba mengambil tindakan populis, tetapi, mereka (Kerajaan Pusat) yang kenakan GST ke atas rakyat dikatakan sebagai hero.
"Saya rasa, Barisan Nasional bukan sahaja telah lupa daratan, tetapi telah hilang akal.
"Kalau tindakan (…

WSD, WCS jamin bekalan air cukup - Hock Seng

Oleh: ZAINULFAQAR YAACOB
GEORGE TOWN - Pemasangan Peranti Penjimat Air (WSD) secara mandatori bagi projek-projek pembangunan baru merupakan antara inisiatif Kerajaan Negeri demi memastikan bekalan air mencukupi di negeri ini.
Tidak cukup dengan itu, Exco Kerja Raya, Pengangkutan dan Utiliti, Lim Hock Seng berkata, Surcaj Pemulihan Air (WCS) atau caj tambahan kepada penggunaan air bulanan melebihi 35,000 liter padu turut dilaksanakan di negeri ini, sebagai langkah penjimatan sumber.
"Pendekatan 'semakin banyak penggunaan, semakin banyak pembayaran' dipraktikkan.
"Satu lagi usaha untuk menjimatkan penggunaan air ialah dengan meminda undang-undang bangunan bagi pemasangan WSD sebagai mandator bagi projek-projek pembangunan baru," jelas Lim Hock Seng yang juga Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Bagan Jermal dalam jawapan bertulisnya pada Mesyuarat Penggal Ketiga Dewan Undangan Negeri Pulau Pinang Yang Ke-13 di sini pada 30 April lepas.
Mewakili Ketua Menteri, Y.A.B.…