Skip to main content

Posts

Showing posts from September 3, 2015

Kg. Mutiara bukan isu perkauman – Zairil Khir Johari

ISU pengusiran penduduk asal oleh tuan tanah bukan tragedi baru di Pulau Pinang, malah telah banyak berlalu sejak sebelum tahun 2008 lagi.
Namun, isu pengusiran penduduk dari Kampung Mutiara di Batu Ferringhi tiba-tiba menjadi perhatian banyak pihak, belakangan ini.
Lebih malang, Kerajaan Negeri di bawah pentadbiran Ketua Menteri, Y.A.B. Tuan Lim Guan Eng digambarkan seakan langsung tidak membantu mereka yang berkenaan, rata-rata Melayu.
Isu pengusiran penduduk dari Kampung Mutiara akhirnya digambarkan sebagai suatu lagi kisah penindasan Melayu di Pulau Pinang, di beberapa media arus perdana.
Fotojurnalis, ZAINULFAQAR YAACOB berpeluang mewawancara Ahli Parlimen Bukit Bendera, Zairil Khir Johari, iaitu individu yang terlibat secara langsung dengan isu berbangkit tersebut di pejabatnya baru-baru ini.
“Selalunya isu seperti ini membabitkan tiga pihak, iaitu penduduk, tuan tanah dan pemaju. Kadang-kadang, tuan tanah dan pemaju adalah pihak yang sama.
“Dalam isu Kampung Mutiara ini, seben…

Jangan fitnah DAP jika anti-Bersih 4.0, Guan Eng nasihat Tiong Lai

Oleh: ZAINULFAQAR YAACOB
GEORGE TOWN – Menteri Pengangkutan, Datuk Seri Liow Tiong Lai dinasihatkan supaya tidak memainkan isu perkauman dengan mengaitkan beberapa perbuatan tidak senonoh dalam himpunan BERSIH 4.0 di ibunegara baru-baru ini dengan DAP.
Ketua Menteri, Y.A.B. Tuan Lim Guan Eng berkata, DAP tidak pernah menyebarkan kebencian kaum sebagaimana didakwa oleh Presiden MCA itu.
“Saya ingin mengecam Liong Tong Lai kerana menuduh DAP berkompromi dengan keamanan dan keselamatan bangsa dengan apa yang berlaku dalam dalam perhimpunan Bersih 4.0.
“Pihak DAP telahpun menyatakan bahawa apa-apa perbuatan yang tidak senonoh, kalau ada pun (dalam himpunan Bersih 4.0), bukan daripada pihak DAP.
“Lagipun tidak adapun bendera Roket (DAP) dalam Bersih 4.0.
“Kalau tak setuju dengan Bersih 4.0, cakaplah...saya harap Liong Tong Lai tidak bertindak seperti pemimpin Umno dengan memainkan isu perkauman,” tegas Guan Eng yang juga Setiauhasa Agung DAP kepada wartawan di sini baru-baru ini.
Exco Hal …

Najib tak hadir Persidangan Anti Rasuah Antarabangsa Ke-16, Guan Eng pertikai dalih menterinya

Oleh: ZAINULFAQAR YAACOB
GEORGE TOWN - Wibawa Menteri di Jabatan Perdana Menteri (JPM), Paul Low dipertikai gara-gara berdalih kononnya ketidakhadiran Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak ke Persidangan Anti Rasuah Antarabangsa Ke-16 (IACC) baru-baru ini atas faktor keselamatan.
Justreru, Ketua Menteri, Y.A.B. Tuan Lim Guan Eng menasihatkan Paul Low agar tidak berdalih demi menutup isu "sumbangan pihak tertentu" sebanyak RM2.6 bilion ke akaun peribadi Najib, yang kian dipertikai dunia.
"Saya pun mahu mengecam Pauh Low yang tidak boleh menerima hakikat bahawa Perdana Menteri dikritik dalam persidangan antarabangsa, disebabkan sumbangan RM2.6 bilion dalam akaunnya.
"Mengapa tidak keluar dalam media arus perdana di Malaysia.
"Asalnya menjadi orang yang mendesak nak bersih (anti rasuah), sekarang menjadi seakan orang menutup rasuah.
"Saya pun tak tahu apakah yang dimaksudkan isu 'keselamatan' kerana ini berlaku dalam Malaysia, yang langsung tiada a…