Skip to main content

Posts

Showing posts from March 17, 2016

Rasuah terdahulu dalam MPSP, Guan Eng gesa SPRM siasat 'pemimpin aktif' pembangkang

Oleh: ZAINULFAQAR YAACOB
SEBERANG JAYA - Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) digesa menyiasat seorang ahli politik pembangkang Pulau Pinang, yang dikaitkan dengan amalan rasuah, semasa memimpin Majlis Perbandaran Seberang Perai (MPSP), 18 tahun lalu.
Menurut Ketua Menteri, Y.A.B. Tuan Lim Guan Eng, MPSP sejak 18 Disember tahun lepas lagi telahpun membuat aduan polis dan SPRM mengenai individu terbabit.
"Terbaru, kita lihat SPRM Kedah sekurang-kurangnya telah ambil tindakan ke atas dua pemimpin (muda) Umno (Kawasan Parlimen) Permatang Pauh yang terlibat rasuah, maka kita harap SPRM Pulau Pinang pun boleh bersama-sama ambil tindakan yang serus.
"Sekarang, (individu terbabit) masih menjadi ahli politik pembangkang yang sangat aktif, kita (Kerajaan Negeri) minta SPRM boleh buat siasatan penuh," tegas Guan Eng kepada pemberita di Kompleks Ibupejabat MPSP dekat Bandar Perda pada tengah hari tadi.
Guan Eng bagaimanapun enggan menyebut nama individu terbabit, yang jug…

Festival Pinggiran Butterworth 2016 kembali 13, 14 Ogos

Oleh: ZAINULFAQAR YAACOB 
SEBERANG JAYA - Festival Pinggiran Butterworth Kedua 2016 (BFF) kembali lagi pada 13 dan 14 Ogos depan di perkarangan Jalan Jeti Lama.
Ketua Menteri, Y.A.B. Tuan Lim Guan Eng berharap festival itu suatu hari nanti semeriah Adelaide Fringe dekat Australia, yang dikenali sebagai festival kedua terbesar dunia dengan lebih 900 acara.
BFF mulai dianjurkan pada tahun lalu, manakala Adelaide Fringe pula sejak 1960.
"Ini, adalah usaha bersama Kerajaan Negeri dan MPSP (Majlis Perbandaran Seberang Perai) untuk membangunkan kawasan Seberang Perai sebagai medan seni dan budaya," jelas Guan Eng yang juga Ahli Parlimen Bagan di Kompleks Ibupejabat MPSP dekat Bandar Perda pada tengah hari tadi.
Sidang media promosi BFF 2016 itu turut disertai Yang di-Pertua MPSP, Dato' Maimunah Mohd. Sharif, Joe Sidek (Pengarah Festival) serta para Ahli Majlis MPSP lain.
Maimunah memberitahu bahawa BFF merupakan festival pinggiran yang pertama dianjurkan di Malaysia dan tiada …