Skip to main content

Posts

Showing posts from September 25, 2015

P.Pinang lulus RM3 juta naik taraf rumah pam, Guan Eng mohon biaya tambahan Pusat

Oleh: ZAINULFAQAR YAACOB
BAYAN LEPAS - Rumah pam air sedia ada yang berkapasiti 18 meter kubik sesaat di muara Sungai Teluk Kumbar akan dinaiktaraf ke 40 meter kubik sesaat dengan anggaran RM3 juta dibiayai oleh Kerajaan Negeri,  dan keupayaan jentera tersebut sedia ditingkatkan sehingga 60 meter kubik sesaat jika mendapat peruntukan daripada Kerajaan Pusat. 
Ketua Menteri, Y.A.B. Tuan Lim Guan Eng berkata,  pihaknya akan menulis surat kepada Kerajaan Pusat untuk meminta peruntukan tambahan itu,  memandangkan projek penarafan tersebut akan mengurangkan risiko bencana banjir yang dialami penduduk Kampung Nelayan Teluk Kumbar,  Perumahan PERDA, Kampun Suluk, Kampung Paya dan Kampung Masjid di sepanjang sungai tersebut. 
"Kita (Kerajaan Negeri) ada rancangan untuk (menaik taraf jentera mengepam air) ke (kapasiti) 40 meter kubik sesaat.
"Kalau Kerajaan Pusat boleh beri sedikit peruntukan, kita (Kerajaan Negeri dan Kerajaan Pusat) boleh bersama-sama meningkatkan kapasitinya ke 60…

Hujan lebat punca utama limpahan air berlebihan ke Jalan Paya Terubong, respons Kon Yeow

Oleh: ZAINULFAQAR YAACOB

PAYA TERUBONG - Exco Kerajaan Tempatan, Pengurusan Lalulintas dan Tebatan Banjir, Chow Kon Yeow berkata, insiden limpahan air ke Jalan Paya Terubung berhampiran kawasan pangsapuri Green Garden pada 23 September lalu dikenalpasti  berpunca oleh air berlebihan dari bukit ekoran hujan yang sangat lebat.
Respons Kon Yeow itu sekaligus menyanggah laporan akhbar News Straits Times (NST) baru-baru ini, yang menuduh insiden di Green Garden berpunca oleh projek pembangunan di kawasan lereng bukit.
"Kita (Kerajaan Negeri) dapati langsung tiada kerja-kerja pemajuan di belakang  Green Garden, tetapi, sumber air yang terlalu kuat dari kawasan ini.
"Maka,  kita boleh katakan bahawa sumber air utama daripada Green Garden, sumber kedua dari Majestic Heights dan sedikit sebanyak (punca) daripada projek Eco World apabila kolam tadahan air melimpah," jelas Kon Yeow yang juga Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Padang Kota di sini pagi tadi. 
Beliau berkata demikian …