Skip to main content

Posts

Showing posts from November 13, 2014

Pantau kafe siber, kedai snuker tanpa lesen - Exco

Oleh: ZAINULFAQAR YAACOBGEORGE TOWN - Kerajaan Negeri melalui Majlis Perbandaran Pulau Pinang (MPPP) dan Majlis Perbandaran Seberang Perai (MPSP) senantiasa memantau premis komersial dalam operasi bersepadu dengan polis demi mencegah aktiviti perjudian.Exco Kerajaan Tempatan, Pengurusan Lalulintas dan Tebatan Banjir, Chow Kon Yeow berkata, premis komersial seperti kafe siber serta kedai snuker yang beroperasi tanpa lesen turut akan berdepan risiko kompaun, penyitaan premis hatta tindakan pendakwaan di mahkamah."Operasi bersepadu dijalankan di antara PBT (pihak berkuasa tempatan) dan PDRM (Polis Diraja Malaysia) bagi mencegah masalah sosial seperti perjudian," ujar Kon Yeow pada sesi penggulungan di Dewan Undangan Negeri (DUN) Pulau Pinang di sini, malam ini.Jawapan Kon Yeow itu sebagai menjawab isu penguatkuasaan ke atas kedai-kedai haram, yang dibangkitkan oleh ADUN Sungai Acheh, Mahmud Zakaria.

Roboh Pasar Awam Balik Pulau selepas dijustifikasi bukan bangunan warisan - Exco

Oleh: ZAINULFAQAR YAACOBGEORGE TOWN - Exco Kerajaan Tempatan, Pengurusan Lalulintas dan Tebatan Banjir, Chow Kon Yeow berkata, langkah merobohkan Pasar Awam Balik Pulau dilakukan selepas Jabatan Warisan Negeri menjustifikasikan pasar tersebut bukan bangunan warisan."Pasar di lokasi sedia ada ini asalnya dibina pada tahun 1914."Bagaimanapun, ianya telah diubah suai dan mengalami perubahan serta pemajuan semula yang ketara."Oleh itu, dipersetujui bangunan ini boleh dirobohkan," ujar Kon Yeow pada sesi penggulungan di Dewan Undangan Negeri (DUN) Pulau Pinang di sini, malam ini.Menurut Kon Yeow, Majlis Perbandaran Pulau Pinang (MPPP) dalam proses menyediakan surat penyataan hasrat (RFP) untuk projek pemajuan di atas tapak lama pasar awam berkenaan."Berdasarkan draf Rancangan Tempatan Pulau Pinang (Pulau), tapak pasar ini dicadangkan sebagai pusat sivik."Pemajuan berkonsep cultural tourism atau cultural market...sebagai mempromosi produk agrikultur serta menge…

Gerai roboh tidak dibina semula di tepi jalan - Kon Yeow

Oleh: ZAINULFAQAR YAACOBGEORGE TOWN - Exco Kerajaan Tempatan, Pengurusan Lalulintas dan Tebatan Banjir, Chow Kon Yeow berkata, Majlis Perbandaran Seberang Perai (MPSP) kini tiada perancangan untuk membina gerai penjaja baru di tepi jalan, manakala, Majlis Perbandaran Pulau Pinang (MPPP) pula hanya giat menaik taraf kompleks makanan yang sedia ada.Beliau berkata demikian susulan gesaan Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Pulau Betong, Sr. Mohamad Farid Saad supaya membina semula gerai-gerai yang telahpun dirobohkan di tepi jalan yang sesuai."Mana-mana penjaja tanpa lesen yang (menerima) notis akan diberikan keutamaan untuk memasuki kompleks makanan MPPP."MPSP pula mengadakan temuduga terbuka setiap bulan bagi pengisian ruang niaga majlis yang masih kosong."Keutamaan diberikan kepada penggerai yang telah diambil tindakan atau yang telah dikenakan tindakan penguatkuasaan, seperti notis dan kompaun," ujar Kon Yeow pada sesi penggulungan di Dewan Undangan Negeri (DUN) Pul…

Naik taraf surau DUN P.Pinang siap sebelum persidangan depan - Exco Agama

Oleh: ZAINULFAQAR YAACOB
GEORGE TOWN - Surau Dewan Undangan Negeri (DUN) Pulau Pinang akan siap dinaik taraf sebelum persidangan akan datang, kata Exco Hal Ehwal Agama Islam, Perdagangan Dalam Negeri dan Hal Ehwal Pengguna, Datuk Abdul Malik Abul Kassim.
Abdul Malik berkata demikian sebagai mengulas perkara yang dibangkitkan oleh Ketua Pembangkang Pulau Pinang Datuk Jahara Hamid dan Sr. Mohamad Farid Saad (Ahli Dewan Undangan Negeri Pulau Betong).
"Selepas lima penggal YB Jahara menjadi ADUN Air Tawar (Jahara), masalah surau tidak pernah dibangkitkan, semalam dia bangkit dan hari ini kita (Kerajaan Negeri) buat keputusan," ujar Abdul Malik pada sesi penggulungan di DUN Pulau Pinang di sini, petang tadi. 
Abdul Malik dalam kenyataannya kepada wartawan berkata Jabatan Kerja Raya (JKR) telahpun dipanggil melakarkan pelan naik taraf surau yang baru, dan kerja-kerja menaik taraf surau sedia ada dijangka bermula pada bulan Februari tahun depan.
Terdahulu, Muhamad Farid dan Jahara …

Ops. Gelandangan dapat reaksi dingin pengurus rumah ibadat - Exco Kebajikan

Oleh: ZAINULFAQAR YAACOB
GEORGE TOWN - Operasi bersepadu Kerajaan Negeri dengan kerjasama agensi-agensi berwajib dalam menempatkan semula warga gelandangan ke kompleks pelindungan sementara di bawah Jabatan Kebajikan Masyarakat acapkali mendapat reaksi dingin daripada pengurus rumah ibadat tertentu.
Exco Kebajikan & Masyarakat Penyayang dan Alam Sekitar, Phee Boon Poh berkata demikian sebagai menjawab isu pembelaan golongan gelandangan yang dibangkitkan oleh Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Tanjung Bungah, Teh Yee Cheu.
"Ahli jawatankuasa rumah ibadat minta kami tidak ganggu urusan pemberian sedekah kepada gelandangan dan peminta sedekah kerana ia dianggap amalan mulia. 
"Apabila ada tindakan seperti menahan  ​mereka sama ​ada diserahkan kepada keluarga ​manakala warga asing dihantar balik ke negara asal, ​jawatankuasa rumah ibadat minta kita tidak mengganggu ​nya," kata Boon Poh pada sesi penggulungan di Dewan Undangan Negeri (DUN) Pulau Pinang di sini, pagi tadi…

Guan Eng nafi setuju syor Menteri unit polis komuniti ganti PPS

Oleh: ZAINULFAQAR YAACOB
GEORGE TOWN - Ketua Menteri, Y.A.B. Tuan Lim Guan Eng menafikan bahawa beliau telahpun bersetuju Pasukan Peronda Sukarela (PPS) digantikan dengan unit kepolisan komuniti, sepertimana kenyataan Menteri Dalam Negeri Datuk Seri Dr. Ahmad Zahid Hamidi pada portal berita Malaysiakini.com. 
"Buat masa ini, pendirian (Kerajaan Negeri) Pulau Pinang tidak pernah berubah kita masih mempertahankan dan akan membawa perkara ini ke mahkamah untuk mencabar keputusan yang dibuat oleh Menteri untuk mengharamkan PPS.
"Kalau ini cadangan seorang menteri, harus diputuskan dalam Mesyuarat Exco Kerajaan Negeri kerana kita (Kerajaan Negeri) bukanlah mengamalkan sistem di mana saya boleh membuat keputusan seorang diri," jelas Guan Eng kepada wartawan di Dewan Undangan Negeri (DUN) Pulau Pinang di sini petang tadi.
Menurut Guan Eng, cadangan Ahmad Zahid itu disampaikan dalam suatu perbualan pada Rabu lepas, sebelum bermulanya persidangan Dewan Rakyat di lobi Parlimen.

&…

Guan Eng perjelas punca PDC ditegur Laporan Ketua Audit Negara 2013

Oleh: ZAINULFAQAR YAACOB

GEORGE TOWN – Ketua Menteri, Y.A.B. Tuan Lim Guan Eng memberi penjelasan mengenai prestasi tadbir urus Perbadanan Pembangunan Pulau Pinang (PDC) yang disebut kurang memuaskan dalam Laporan Ketua Audit Negara 2013 Pulau Pinang.
Laporan itu menyebut daripada 31 projek yang diuruskan oleh PDC Setiau Urus (PDCSU), lapan perjanjian tidak disediakanm dua perjanjian lewat ditandatangani dan satu perjanjian teah tamat tempoh selama satu tahun.
“Semua perjanjian dalaman antara syarikat induk (PDC) dengan anak syarikatnya (PDCSU), dan ini bukanlah membabitkan pihak ketiga (luaran),” ujar Guan Eng kepada wartawan pada petang tadi, sambil memberitahu bahawa Kerajaan Negeri akan berusaha memperbaki kelemahan tersebut kelak.
Pengurus Besar PDC merangkap Pengurus PDCSU, Datuk Rosli Jaafar dan Doris Tan Bee Lean (Akauntan PDCSU) turut meyertai sidang media tersebut di Dewan Undangan Negeri (DUN) Pulau Pinang di sini.
Guan Eng turut menjelaskan bahawa kesemua lima Akaun Penyelengg…

ADUN Sg. Pinang tanya Exco status 'Smart Camp'

Oleh: ZAINULFAQAR YAACOB
GEORGE TOWN - Ahli dewan Undangan Negeri (ADUN) Sungai Pinang, Lim Siew Khim sekali lagi mempersoal racangan Kerajaan Negeri untuk memajukan Smart Camp untuk pemerkasaan kendiri belia di negeri ini.
Menurut beliau, rancangan mewujudkan Smart Camp itu telahpun diluluskan dalam bajet kerajaan negeri lepas.
"Apakah sudah ada perancangan dari pihak kerajaan untuk memulakannya atau ada lain-lain perancangan seumpamanya," tanya Siew Khim di Dewan Undangan Negeri (DUN) Pulau Pinang di sini, kelmarin.
Justeru, beliau berharap Perbadanan Pembangunan Wanita Pulau Pinang (PWDC) dan Perbadanan Belia Pulau Pinang (PYDC) yang ditubuhkan di bawah Kerajaan Negeri diberi ruang secukupnya untuk merencana program berwajib khusus untuk beliau, sebagaimana menjadi hasrat mewujudkan Smart Camp.
Dalam perkembangan sama, Exco Belia & Sukan, Pembangunan Wanita, Keluarga dan Masyarakat, Chong Eng dijangka akan memberi respons lanjut mengenai status Smart Camp pada sesi pe…