Skip to main content

Posts

Showing posts from August 24, 2017

Perubahan rakyat tak pernah bergantung pada faktor sejarah terdahulu?

PENULIS dengan Ustaz Wan Ji Wan Hussin di warung roti canai Jalan Transfer dekat George Town Tapak Warisan Dunia UNESCO pada 24 September 2017.

Oleh: Zainulfaqar Yaacob#DEKPOS | Diskusi Ekonomi Politik Sosial 
Wacana Politik | Kadang-kadang Faqar pun romantis sebab perasaan bukan boleh dipaksa-paksa. 
Kalau tersinggah di mana-mana kedai makan yang pernah disinggahi isteri muda cantik jelita, tiba-tiba akan terkenang Allahyarhamuha Siti Hajjar Hassan dan menangis lah sendirian.
Romantis ini boleh berlaku dalam politik jua. 
Contohnya, kenalan saya daripada kalangan aktivis Parti Keadilan Rakyat (PKR) di Pulau Pinang, tak pernah segan dan malu untuk melaungkan R.E.F.O.M.A.S.I. pada setiap kali acara sidang media ataupun ceramah.
Bibit direformasi ditiupkan oleh Sdr Anwar Ibrahim pada tahun 1997, dan laungan keramat itu masih dilaungkan pada tahun 2017. Ini romantis.
Faqar tertanya-tanya juga, adakah pergerakan sosial ini boleh berlaku dengan bergantung pada faktor pensejarahan seumpama ini?
Kal…

RM1,000 sumbangan daftar masuk universiti dipuji, mahasiswa harap Pusat laksana pendidikan percuma

Oleh: ZAINULFAQAR YAACOB
PANTAI JEREJAK – Anak muda yang menerima RM1,000 cek sumbangan Mahasiswa Daftar Masuk Universiti pada 23 Ogos lalu bukan sahaja memuji inisiatif Kerajaan Negeri Pakatan Harapan Pulau Pinang.
Bahkan, mereka mengharapkan Universiti Awam kembali menawarkan biasiswa serta melaksanaan sistem pendidikan percuma seperti telahpun Kerajaan Persekutuan laksanakan di peringkat sekolah rendah dan sekolah menengah.
Muhammad Syazwan Shaari, 22, mahasiswa Pusat Pengajian Ekonomi, Kewangan dan Perbankan di Universiti Utara Malaysia (USM) ketika ditemubual mengharapkan Kerajaan Persekutuan kembali menawarkan biasiswa, bukan lagi pinjaman daripada Perbadanan Tabung Pendidikan Tinggi Nasional (PTPTN).
"Saya memikirkan perlu pendidikan percuma ini kerana saya berasa kos pengajian di Universiti meningkat, seperti kos makan...masa pengajian peringkat diploma di Polytech MARA dahulu pun, pinjaman MARA (Majlis Amanah Rakyat).
"Buat masa ini, (di UUM) saya menggunakan duit se…