Skip to main content

Posts

Showing posts from January 12, 2016

Rakyat alami kesesakan trafik akan faham tujuan Pelan Induk Pengangkutan Pulau Pinang, kata Guan Eng

Oleh: ZAINULFAQAR YAACOB 
BAGAN DALAM - Rakyat Malaysia yang mengalami kesesakan trafik khususnya pada waktu puncak di negeri ini sahaja akan memahami komitmen Kerajaan Negeri mahu melaksanakan Pelan Induk Pengangkutan (TMP).
Ketua Menteri, Y.A.B. Tuan Lim Guan Eng berkata demikian pada Majlis Perasmian Projek Penarafan Jalan Dan Saliran Serta Kerja-Kerja Berkaitan Di Jalan Siram baru-baru ini. 
"Orang yang tidak pernah menghadapi kesesakan trafik sahaja yang akan mengutuk perancangan TMP ini.
"Tetapi, yang tinggal di Pulau Pinang tidak akan menentang rancangan Kerajaan Negeri ini dalam menangani isu kesesakan trafik sehingga tahun 2050 nanti.
"Seperti projek penarafan Jalan Siram ini yang sudah pasti untuk menangani masalah kesesakan trafik pada waktu puncak, usaha ini tidak akan ditentang sekiranya mereka tahun bahawa Kerajaan Negeri hari ini turut berjaya menjimatkan wang rakyat sebanyak RM615.519.04 apabila projek ini siap sekarang," jelas Guan Eng yang juga Ex…

Dividen ASB rendah gamit pelabur tarik diri kerana bank didakwa lebih untung

Oleh: ZAINULFAQAR YAACOB 
GEORGE TOWN - Dividen Amanah Saham Bumiputera  (ASB) diumumkan pada kadar 7.25 peratus dengan bonus serendah 50 sen seunit mendorong segelintir pelabur mahu mengeluarkan dana masing-masing, lapor sumber bank konvensional hari ini. 
Menurut sumber, pelanggan khususnya mereka yang membuat pinjaman peribadi untuk pelaburan ASB merasakan bahawa pihak bank lebih untung apabila pentadbiran Perdana Menteri mengumumkan deviden yang rendah baru-baru ini. 
"Dividen tahun ini (2015) adalah 7.25 peratus, dengan bonus 0.5 peratus.
"Untung atas pinjaman lebih kurang 2 peratus, sedangkan caj (interest) yang dikenakan bank untuk pinjaman untuk pelaburan ASB adalah 5.2 peratus.
"Ertinya bank akan lebih untung berbanding jumlah yang diperolehi pelabur ASB, apabila kadar dividen diumumkan rendah," jelas sumber yang juga pelabur ASB pada awal pagi tadi di Komtar, George Town pagi tadi.
Suatu sumber lain memberitahu, menarik pelaburan atas pinjaman bank juga s…