Skip to main content

Posts

Showing posts from August 8, 2014

Guan Eng: Mengapa pesta telanjang di Terengganu, Johor dan Perak sebelum ini tidak dipolitikkan seperti di P.Pinang kini?

Oleh: ZAiNULFAQAR YAACOB
GEORGE TOWN - Ketua Menteri YAB Tuan Lim Guan Eng berkata, pesta telanjang yang pernah berlaku lebih awal di Perak, Johor dan Terengganu sebelum ini sepatutnya turut dipertikai oleh Pengerusi Perhubungan Umno Pulau Pinang Datuk Zainal Abidin Osman sebagaimana di Pulau Pinang baru-baru ini.
Kenyataan itu sekaligus menyanggah tuduhan Zainal Abidin kononnya Guan Eng cuba mengambil pendekatan 'lepas tangan' berhubung insiden pesta telanjang di Hutan Simpan Kerajaan Persekutuan Teluk Bahang dekat Teluk Kampi, yang turut disertai oleh inividu mirip bekas Ketua Wanita GERAKAN Kedah.
"(Pesta telanjang) yang berlaku di Terengganu pada tahun 2010, yang berlaku di Mersing (Johor) pada tahun 2009, yang berlaku di Perak pada tahun ini (2014).
"Mengapa apabila insiden ini (pesta telanjang) berlaku di Pulau Pinang sahaja, masuk muka depan (akhbar) dan dipertikai dia (Zainal Abidin), (tetapi) tak masuk muka depan akhbar apabila berlaku di Terengganu, Johor d…

MPSP, FMM anjur bengkel pendidikan ‘Industri Hijau’

Oleh: ZAINULFAQAR YAACOB
SEBERANG JAYA - Penganjuran Bengkel Pengeluaran Ke Arah Kelestarian 2014 bersama Persekutuan Pengusaha-Pengusaha Industri Malaysia (FMM) pada 12 Ogos di Auditorium Kompleks Ibupejabat Majlis Perbandaran Seberang Perai (MPSP)  di sini merupakan salah satu usaha jangka panjang untuk mewujudkan iklim industri hijau di negeri ini.
Justeru, Yang di-Pertua MPSP Maimunah Mohd. Sharif berkata, pihaknya berharap pendekatan pendidikan ini dapat mengurangkan keterhasilan sisa industri, yang dianggarkan kira-kira 45 peratus daripada keseluruhan sisa pepejal di kesemua daerah Seberang Perai Utara (SPU), Seberang Perai Tengah (SPT) dan Seberang Perai Selatan (SPS).
“Ini merupakan usaha bersama kita untuk publisiti industri mapan di Seberang Perai...salah satu usaha jangka masa panjang kita untuk mewujudkan industri hijau,” ujar Maimunah kepada wartawan, selepas Perhimpunan Korporat MPSP di sini, semalam.
Ahli Majlis MPSP merangkap pengarah penganjur bengkel, Wong Chee Keet dan…

RM2.7 juta lebihan dana MPSP hasil belanja hemat 2013 – Maimunah

Oleh: ZAINULFAQAR YAACOB
SEBERANG PERAI - Langkah mengurangkan kos perbelanjaan Majlis Perbandaran Seberang Perai (MPSP) pada tahun lepas berjaya menyelamatkan lebihan RM2,742,544 dana pihak berkuasa tempatan (PBT) berkenaan.
Yang di-Pertua Maimunah Mohd. Sharif memberitahu, pendapatan dan kos perbelanjaan MPSP bagi tahun 2013 masing-masing berjumlah RM199,811,772 dan RM197,069,228.
Justeru, Maimunah berkata pihaknya akan memastikan mutu pelanggan terus dipelihara pada masa hadapan, sungguhpun MPSP giat mendepani cabaran kewangan seperti tahun lepas.
“Cabaran kewangan yang perlu dihadapi oleh MPSP adalah mengurangkan kos perbelanjaan dan meningkatkan pendapatan.
“Dalam mengurangkan kos (perbelanjaan), MPSP akan sentiasa memastikan kualiti perkhidmatan yang diberikan tidak terjejas,” ujar Maimunah pada Perhimpunan Korporat MPSP di sini, semalam.
Setiausahanya, Sr. Rozali Mohamud dan semua Ahli Majlis bagi MPSP turut hadir pada perhimpunan berkala bersama kakitangan PBT tersebut.
Maimunah men…

Pertandingan Tarian Singa Antarabangsa Ke-5 P.Pinang sasar 10,000 pengunjung esok!

Oleh: ZAiNULFAQAR YAACOB
SEBERANG JAYA - Pertandingan Tarian Singa Antarabangsa Ke-5 2014 selama dua hari bermula pada Sabtu, 9 Ogos berhampiran Hotel Exora di sini mensasarkan 10,000 pengunjung, kata pengarah operasi penganjur Lay Hock Peng.
Menurut beliau, 19 pasukan termasuk termasuk dua dari China dan Indonesia serta satu pasukan dari Thailand akan merebut kejuaraan berupa wang tunai RM10,000, diikuti RM5,000 (tempat kedua) dan RM3,000 (tempat ketiga).
“Ketua Menteri YAB Tuan Lim Guan Eng diiringi oleh YB Law Heng Kiang (Exco Pelancongan) akan menyempurnakan majlis perasmian jam 2.00 petang esok (Sabtu).
“Melalui kejohanan ini, kita berharap Pulau Pinang, khususnya Seberang Perai akan terus menjadi destinasi pelancongan kebudayaan pilihan di rantau ini,” ujar Hock Peng pada satu sidang media di sini, semalam.
Tiga Ahli Majlis bagi Majlis Perbandaran Seberang Perai (MPSP), Ahmad Tarmizi Abdullah, Mohamad Shaipol Ismail dan Zulkifl Ibrahim turut serta pada sidang media tersebut.
Hock Pen…