Skip to main content

Posts

Showing posts from September 26, 2016

Kon Yeow respons isu hakisan pantai Kuala Muda

Oleh: ZAINULFAQAR YAACOB 
GEORGE TOWN - Hakisan pantai yang dilaporkan berlaku di Kuala Muda dekat Kawasan Dewan Undangan Negeri (KADUN) Penaga baru-baru ini kemungkinan disebabkan oleh perubahan musim tengkujuh pada akhir bulan Julai lepas, yang membawa ombak kuat ke sana.
Demikian respons Exco Kerajaan Tempatan, Pengurusan Lalulintas dan Tebatan Banjir, Chow Kon Yeow ketika diminta mengulas mengenai laporan atas talian The Sundaily hari ini.
"Saya fikir perubahan musim di pantai berhampiran (Hotel) Rasa Sayang pada tahun-tahun tertentu mengakibatkan berlakunya berubahan keadaan di sana.
"Pada hujung tahun, selalunya keadaan pantai berhadapan (Hotel) Rasa Sayang sampai mencecah laman (Hotel) Rasa Sayang.
"Pada waktu lain, pantai berubah disebabkan berubahnya musim, mungkin inilah keadaannya yang terjadi di (pantai) Kuala Muda," jelas Kon Yeow kepada pemberita di sini tengah hari tadi.
Bercakap pada sidang media sama, Pengarah Jabatan Pengairan dan Saliran (JPS), I…

Exco bentang pelan induk tebatan banjir SPT

Oleh: ZAINULFAQAR YAACOB 
GEORGE TOWN - Pelan Induk Tebatan Banjir dan Saliran Mesra Alam Seberang Perai Tengah (SPT) mampu mengurangkan kawasan banjir sedia daripada 55 kilometer persegi kepada 15 kilometer persegi atau menyamai 82 peratus lokaliti di daerah berkenaan, jika dilaksanakan sepenuhnya dalam tempoh lima tahun mulai 2017.
Exco Kerajaan Tempatan, Pengurusan Lalulintas dan Tebatan Banjir, Chow Kon Yeow berkata pelan tersebut akan dijadikan rujukan utama kepada sektor awam dan swasta dalam melaksanakan pembangunan masa depan negeri.
"Tujuan utama kajian ini adalah bagi menyediakan suatu pelan jangka panjang (2030) bagi mengatasi masalah banjir dan sistem saliran sedia ada dan akan datang, dengan mengambil kira kriteria aspek kawalan kualiti dan kuantiti selaras dengan keperluan Manual Saliran Mesra Alam (MASMA).
"Setelah siap TMP (Pelan Induk Pengangkutan), kini Kerajaan Negeri mewujudkan suatu pelan induk untuk menangani isu banjir kilat mengikut daerah pula.
"…