Skip to main content

Posts

Showing posts from December 12, 2014

Tanah milik Melayu di P.Pinang tinggal 23.53 peratus, dedah Ahli Akademik

Oleh: ZAINULFAQAR YAACOB
BATU MAUNG - Pemajuan projek jambatan kedua Pulau Pinang yang dimahsyurkan sebagai Jambatan Sultan Abdul Halim Muadzam Shah oleh Kerajaan Pusat sedikit banyaknya turut mengjejaskan rekod pemilikan tanah milik oleh Melayu di negeri ini, kata Ahli Akdemik Universiti Sains Malaysia (USM) Prof Madya Dr. Osman Md Yusoff.
Pensyarah Perancangan dan Pengurusan Pembangunan berkenaan turut mendedahkan peratusan pemilikan tanah di negeri ini, semasa perbentangan Meja Bulat Pemerkasaan Masyarakat Bandar di sini baru-baru ini.
Katanya, pemilikan tanah di Pulau Pinang oleh Melayu, Cina, India dan Sikh, 'Kerajaan Negeri dan 'status bercampur' masing-masing 23.53 peratus, 25.30 peratus, 0.96 peratus dan 0.07 peratus, 16.7 peratus dan 2.75 peratus.
Osman mendedahkan, ketuanpunyaan tanah oleh Melayu terjejas seperti di Kawasan Dewan Undangan Negeri (KADUN) Batu Maung, antara lain susulan pemajuan Jambatan Abdul Halik Muadzam Shah oleh Kerajaan Pusat.
"Kadar (pe…

Exco Agama perjelas status jual tanah wakaf yang didakwa pembangkang

Oleh: ZAINULFAQAR YAACOB
BUKIT GELUGOR - Exco Hal Ehwal Agama Islam, Perdagangan Dalam Negeri dan Hal Ehwal Pengguna, Datuk Abdul Malik Kassim berkata, Kerajaan Negeri melalui Majlis Agama Islam Negeri Pulau Pinang (MAINPP) tidak pernah menjual mana-mana tanah wakaf di negeri ini, sebagaimana didakwa oleh pihak pembangkang.
"Dakwaan yang menyatakan tanah wakaf dijual kepada warga (atau) syarikat asing adalah tidak benar.
"Sebagai contoh, tanah wakaf Seetee Aisah di Seberang jaya bernombor lot 1441, 1442, 252 dan 200 seluas 7.7 ekar telah dijual oleh waris terdahulu kepada syarikat yang dimiliki oleh bukan Islam.
"Sebaliknya, MAINPP berjaya mengambil balik tanah tersebut setelah melalui proses mahkamah," ujar Abdul Malik pada Forum Analisis Bajet 2015 Pulau Pinang di sini baru-baru ini.
Wong Hon Wai selaku Setiausaha Politik kepada Ketua Menteri, Y.A.B. Tuan Lim Guan Eng dan Tuan Zulkifly Md. Lazim (Pengerusi Muslim Economy & Council Affairs, MECCA) turut tampil…