Skip to main content

Posts

Showing posts from August 27, 2012

Undang-undang anti lompat parti mendekati syarak - Salleh Man

AHLi Dewan Undangan Negeri Pulau Pinang, Datuk Mohd. Salleh Man berkata, undang-undang anti lompat parti yang mahu digubal serta direalisasikan oleh Kerajaan Negeri Pulau Pinang merupakan satu kaedah yang mendekati sistem integriti Islam.

Mohd. Salleh yang juga Pesuruhjaya PAS Pulau Pinang berkata demikian semasa diminta mengulas mengenai cadangan Ketua Menteri Pulau Pinang, Y.A.B Tuan Lim Guan Eng untuk mengemukakan proposal undang-undang itu ke Majlis Mesyuarat Kerajaan Negeri.

"Secara idealnya, referandum lebih mendekati politik yang sihat, tapi dalam konteks amalan demokrasi di negara sekarang ini menyaksikan apa yang dipersetujui oleh parti-parti yang memerintah akan menjadi dasar negeri atau negara, maka undang-undang (anti lompat parti) pencegahan diperlukan.

Pembangkang jangan bohong rakyat di Aidilfitri - Malik Kassim

KETUA Umno Bahagian Bayan Baru, Datuk Abdul Rahim Saibu dinasihatkan supaya tidak menipu rakyat kononnya 5,000 unit rumah mampu milik akan dibina di Kawasan Dewan Undangan Negeri (KADUN) Batu Maung, di sini, sekiranya Barisan Nasional kembali mengambil alih Kerajaan Negeri pada Pilihan Raya Umum Ke-13 nanti. 

Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Batu Maung, Datuk Abdul Malik Abul Kassim baru-baru ini berkata, 'rasuah politik' Abdul Rahman untuk membina 5,000 rumah di atas 12 hektar tanah milik Kerajaan Persekutuan seakan tidak logik. 

Ini kerana, katanya, pembangunan tinggi tidak sesuai di kawasan tertentu dalam KADUN Batu Maung yang menjadi lokasi pendaratan dan penerbangan kapal terbang Lapangan Terbang Antarabangsa Pulau Pinang. 

Guan Eng nasihat runding semula dipersetujui pemaju, penduduk Kg. Batu Uban

PEMAJU, Era Kemas akhirnya bersetuju untuk berunding semula dengan kesemua 22 penduduk Kampung Batu Uban seperti yang dinasihatkan oleh Ketua Menteri Pulau Pinang, Y.A.B Tuan Lim Guan Eng.
Persetujuan itu sekaligus membatalkan notis pengosongan rumah dalam masa 14 hari yang diserah kepada penduduk 18 Ogos 2012, iaitu sehari sebelum Hari Raya Puasa. 
"Terima kasih YB (Guan Eng) kerana 'masuk' dalam hal ini dan saya menerima nasihat untuk menarik balik surat itu (notis pengosongan rumah)," kata wakil pemaju berkenaan dalam satu sidang media bersama Guan Eng di Komtar, George Town baru-baru ini.