Skip to main content

Posts

Showing posts from October 22, 2012

Mujahid ketuai misi kemanusiaan P.Pinang ke Gaza

"di Kaherah setelah touch down pukul 5.30 pg. kini menanti greenlight dari Kedutaan utk ke Rafah, sempadan Ghazza. sekarang jam 8.30, perjalanan makan masa 6 jam dan checkpoint border tututp pukul 6 ptg doakan kami dpt sampai dengan aman. Rombongan Zakat Penang dan Cakna Palestine do sertai oleh ustaz Izham tajaan Zulazim dari Klinik Bersalin Muslimat dan Sdr Naser Ismail dari Jelutong turut bersama." - dipetik dari dinding Facebook Dr Mujahid Yusof Rawa.

Audit: Hutang tertunggak P.Pinang paling sedikit, Kedah paling banyak?

PULAU Pinang mencipta sejarah tersendiri apabila diumumkan sebagai Kerajaan Negeri paling sedikit mempunyai tunggakan bayaran balik pinjaman kepada Kerajaan Pusat bagi tahun lepas, iaitu sebanyak RM2.59 juta sahaja.

Ketua Menteri, Y.A.B Tuan Lim Guan Eng semasa mengulas Laporan Ketua Audit Negara 2011 itu baru-baru ini berkata, pencapaian tersebut disebabkan Kerajaan Negeri komited membayar balik hutang mengikut tempoh yang dijadualkan oleh Kerajaan Pusat.

Pun begitu, katanya, Kerajaan Pusat seharusnya mencari jalan yang strategik untuk membantu Kerajaan-kerajaan Negeri yang lain dalam membayar balik pinjaman tertunggak masing-masing.

"Pulau Pinang, saya kira terlalu lurus lah...bayar, bayar, bayar (dan) bayar, akhirnya hutang kita (Kerajaan Negeri) paling kecil, iaitu RM2.59 juta," ujar beliau dalam satu sidang akhbar bersama-sama Timbalan Ketua Menteri II, Prof. Dr. P.Ramasamy.

Audit: Mengapa RM1,626 juta hutang tertunggak Perwaja hapus kira, tanya Guan Eng

HUTANG syarikat Perwaja Terengganu Sdn. Bhd. berjumlah RM1,625.68 juta yang dihapus kira bermula tahun lepas sebagaimana disebut dalam Laporan Ketua Audit Negara 2011 terus dipersoal.

Ketua Menteri Pulau Pinang, Y.A.B Tuan Lim Guan Eng berkata, Datuk Seri Najib Tun Razak selaku Perdana Menteri merangkap Menteri Kewangan wajar memberi penjelasan sebenar kepada rakyat memandangkan syarikat gergasi itu dikenal pasti memperoleh keuntungan perniagaan serta masih disenarai dalam Bursa Malaysia.

"Saya rasa itu yang kita nak tanya, mengapa Perwaja sekarang ada untung dan disenarai dalam Bursa Malaysia, mengapa hapus kira," soal beliau dalam satu sidang media bersama-sama Timbalan Ketua Menteri II, Prof. Dr. P. Ramasamy.

Datuk Abdul Malik Abul Kassim, Phee Boon Poh dan Law Choo Kiang, Wong Hon Wai serta Danny Law Heng Kiang antara Exco Kerajaan Negeri yang hadir pada sidang media di Komtar, George Town.

Bajet MPPP 2013 beri apa pada rakyat P.Pinang?

Di bawah ini adalah fakta yang rakyat harus tahu mengenai Belanjawan Majlis Perbandaran Pulau Pinang yang baru diluluskan supaya tidak ditipu oleh pembangkang Umno Barisan Nasional.
Ahli Majlis Yusof Mohd Noor mendedahkan Bajet MPPP bagi tahun 2013 antara lain adalah: RM9.25 juta pengambilan tanah dan pembinaan Pasar Baru Teluk Kumbar(selama ini belum ada pasar sesuai utk rakyat)RM300 juta utk naiktaraf tapak penjaja sementara (depan Caltex Jelutong)RM4.0 juta pembinaan pasar awam di Batu FeringghiRM360,450 menaiktaraf lif di Taman Free SchoolRM200k menaiktaraf platform menuggu Terminal Bas Sg NibongRM340.900.00 mengecat semula Flat PPR Jln Sungai Umno Goyang!!!

Audit: Dua projek pusat mula lewat punca P.Pinang tak belanja RM286.2 juta, kata Guan Eng

PERUNTUKAN yang tidak dibelanjakan oleh Kerajaan Negeri Pulau Pinang sebenarnya hanya RM23.9 juta disebabkan projek berwajib Kerajaan Pusat lewat dimulakan di negeri berkenaan.

Demikian penjelasan Ketua Menteri, Y.A.B Tuan Lim Guan Eng baru-baru ini semasa mengulas mengenai Laporan Ketua Audit Negara 2012 yang menegur Kerajaan Negeri kononnya tidak membelanjakan kira-kira RM386.2 juta.

"Sebenarnya hanya RM23.9 juta yang tidak dbelanjakan dan bukannya RM386 juta.

"RM23.9 juta tidak dibelanjakan kerana projek bermula lewat dan jabatan telahpun diarahkan untuk memastikan kelewatan dapat dielakkan," ujar beliau dalam satu sidang media bersama-sama Timbalan Ketua Menteri II, Prof. Dr. P. Ramasamy.