Skip to main content

Posts

Showing posts from September 18, 2012

180 pokok teduhan ditanam di Jalan Datuk Keramat

MAJLiS Perbandaran Pulau Pinang (MPPP) baru-baru ini melancarkan Projek Menghijaukan Bandar di Jalan Datuk Keramat, di sini.

Exco Hal Ehwal Kerajaan Tempatan dan Pengurusan Lalu Lintas, Chow Kon Yeow berkata, sebanyak 180 pokok teduhan jenis Nees (Neolitsea Zeylanica Mer), Star Apple (Chrysophyllum Cainito), Salam (Syzygium Polyanthum) dan Penaga Lilin (Messua Ferrea) akan ditanam di sepanjang 1.4 kilometer jalan tersebut.

Itu, tidak termasuk kira-kira 10,000 pokok renek (Acalypha Siamensis) yang ditanam di antara jalan dua hala berkenaan.

"Kos penanaman pokok kira-kira RM163, 675.28 (manakala) kerja-kerja kejuruteraan (menelan) kos RM160,560.00.

"Kita percaya ini suatu usaha untuk generasi akan datang sepertimana generasi kita di sini mendapat teduhan pokok-pokok ini yang ditanam oleh generasi lepas," ujar beliau di Jalan Datuk Keramat, George Town.

Tukang sapu kemalangan terharu dikunjung Guan Eng

SEORANG tukang sapu jalan raya Majlis Perbadaran Pulau Pinang (MPPP) yang kemalangan semasa dalam tugas baru-baru ini mendapat perhatian kepemimpinan Kerajaan Negeri Pulau Pinang.

Santhara Sagaran, 57, yang berkhidmat dalam MPPP kira-kira 32 tahun dilaporkan melahirkan rasa terharu kerana Ketua Menteri Pulau Pinang, Y.A.B Tuan Lim Guan Eng sendiri datang melawatnya di Hospital Gleneagles, di sini pada 9 September lepas.

Beliau turut merakamkan ucapan terima kasih kepada Guan Eng kerana sanggup mengeluarkan dana peruntukan Ketua Menteri berjumlah RM1,000 untuk dirinya.

Santhara berkata, kedua-dua belah kaki dan salah satu tangannya telah patah akibat dilanggar dek kereta Kancil dari arah bertentangan trafik dekat jalan Peel Avenue, di sini.

"Pekerja MPPP biasanya sapu jalan dari arah bertentangan dengan (laluan) trafik supaya dapat melihat (trafik kenderaaan) dengan lebih baik. Tetapi, malangnya (kereta) Kancil datang dari arah melawan trafik jalan lalu langgar saya," ujar b…

Dua parkir percuma baru untuk pengguna BEST P.Pinang

KERAJAAN Negeri Pulau Pinang memperkenalkan tapak parkir percuma di Seberang Perai Tengah (Bandar Perda Bukit Mertajam dan Autocity Juru) ke arah mempromosi lagi penggunaaan pengangkutan awam di negeri berkenaan.

Exco Kerajaan Tempatan dan Pengurusan Lalu Lintas, Chow Kon Yeow berkata, rakyat boleh meletak kereta di kedua-dua parkir tersebut atau di parkir Sunway Karnival Mall dengan kadar RM1 sekali masuk bagi menggunakan perkhidmatan bas percuma ke tempat kerja di sekitar "Pulau".

"Bermula 3 September 2012, Kerajaan Negeri Pulau Pinang memperkenalkan dua pusat transit (feeder) lagi bagi menghubungkan (Bridge Express Shuttle Transit) BEST A, BEST B dan BEST C.

"Dengan parkir percuma yang baru ini, diharap dapat menyelesaikan isu tiada parkir yang ditimbulkan oleh pengguna BEST yang mengelak kesesakan trafik pada waktu bekerja dengan tidak menggunakan kenderaan sendiri," ujar beliau pada satu majlis pelancaran di Autocity Juru, Juru.

P.Pinang serah tapak baru SJK(T) Subramaniya Barathee

PERJUANGAN Lembaga Pengurusan Sekolah (LPS) Sekolah Jenis Kebangsaan (Tamil) Subramaniya Barathee, Gelugor yang menuntut tapak sekolah baru sejak 30 tahun lepas akhirnya direalisasikan oleh Kerajaan Negeri Pulau Pinang.

Ketua Menteri Pulau Pinang, Y.A.B Tuan Lim Guan Eng menyempurnakan majlis penyerahan tapak tanah baru itu baru-baru ini kepada pemilik bersama, iaitu Koperasi Serbaguna Sungai Gelugor dan Kuil Sri Veera Ma Kaliamman.

"Difahamkan, tapak tapak (asal) itu terlalu kecil dan bangunan sekolah sudah tidak sesuai atau selamat untuk menjalankan aktiviti pendidikan.

"Perjuangan yang mereka lakukan sejak 30 tahun dahulu itu akhirnya telah membawa kita semua ke tapak ini pada hari ini," ujar beliau.