Skip to main content

Posts

Showing posts from October 25, 2012

Wala' kepada Ulamak Pas 'Maksum Muqayyad', kata Nik Abduh

Dr Yusoff Al-Qardhawi kata, al-wala' atau "memberi kasih sayang serta kesetiaan kepada pemimpin" menurut Sunni terbahagi kepada dua.

Pertama, al-Wala' ad-Dinni (kesetiaan dalam perkara agama) iaitu secara mutlaq kepada Allah dan Rasul-Nya.

Ketaatan kepada pemimpin beriman yang adil adalah bersifat muqayyad, iaitu ditaati pemimpin itu selagi pemimpin itu mentaati Allah dan Rasul-Nya.

Kedua, al-Wala' al-Wathani (kesetiaan dalam perkara kenegaraan) iaitu dilakukan dengan kerelaan hati kepada seorang pemimpin sama ada Muslim atau non-Muslim yang mentadbir negara ke arah maslahah serta meninggikan keadilan hak ke atas rakyat terbanyak dalam negara berkenaan.

Sebagai contoh, rakyat mentaati perlembagaan, undang-undang negeri/negara hatta bayar cukai adalah antara simbol asas al-wala' al-wathani.

Bukti pemimpin bukan Melayu Pakatan Rakyat anti Islam!!!

Desak Menteri Pengakutan jelas tender tertutup beli 831 kamera AES

AHLi Parlimen Bagan, Y.A.B Tuan Lim Guan Eng mendesak Menteri Pengangkutan, Datuk Seri Kong Cho Ha supaya menjelaskan tentang projek pembelian serta pemasangan 831 Kamera 1Malaysia Sistem Pengangkutan Automatik (AES) yang didakwa melalui proses tender tertutup yang tiada integriti ekonomi.

"Saya difahamkan bahawa hanya sembilan syarikat yang dipilih untuk menyertai tender sungguhpun tujuh (syarikat) Sahaja yang mengemukakan tawaran.

"Kenapa tiada tender terbuka, tetapi, tender baru terpilih untuk pemasangan 831 kamera 1Malaysia di seluruh Malaysia," ujar beliau baru-baru ini di Kuala Lumpur.

Kar Siong punca Pelajar Emas lewat terima sumbangan RM100 - Guan Eng

KETUA Menteri Pulau Pinang, Y.A.B Tuan Lim Guan Eng memohon maaf kepada rakyat di negeri berkenaan atas kelewatan Kerajaan Negeri menyerahkan sumbangan Program Pelajar Emas berjumlah RM100 yang didakwa berpunca oleh permainan politik Timbalan Menteri Pelajaran, Datuk Dr. Wee Ka Siong.

"Sepatutnya 110,000 ibu bapa kepada pelajar emas boleh terima wang sejak bulan Ogos tahun lepas, tetapi ini Wee Kar Siong halang sekolah bekerjasama dengan kita (Kerajaan Negeri).

"Saya sungguh-sungguh minta maaf sungguhpun yang halang pelajar-pelajar emas kita dari menerima wang ini adalah Wee Kar Siong," ujar beliau di Dewan Besar Sungai Dua, Tasek Gelugor.