Skip to main content

Posts

Showing posts from April 2, 2016

Seincipun hutan simpan kekal tak kurang, tetapi tanam pokok 271,000 di P.Pinang, kata Guan Eng

Oleh: ZAINULFAQAR YAACOB
MACHANG BUBUK - Tidak seincipun hutan simpan kekal 'berkurangan' sejak tahun 2008, malah sehingga kini, sebanyak 271,000 pokok ditanam di Pulau Pinang.
Ketua Menteri Pulau Pinang Y.A.B. Tuan Lim Guan Eng berkata demikian semasa merasmikan Hari Hutan Antarabangsa Peringkat Negeri 2016 dan Pelancaran Automated External Defibrillator (AED) di Taman Rimba Bukit Mertajam, dekat Cheruk Tokun.
"Lihat fakta, hutan simpan kekal satu inci pun tak kurang...yang kita alih tanam pokok untuk tujuan pelebaran jalan pun 88 peratus hidup," jelas Guan Eng di sini padi tadi.
Menurut Guan Eng, Kerajaan Pulau Pinang pertama di negara ini membelanjakan RM41,240 untuk memasang 10 AED di lokasi-lokasi strategik seperti di sini, demi menjayakan kempen 'Penang Heart-Safe Programme'.
"Kami (Kerajaan Negeri) akan terus memasang AED ini secara berperingkat di setiap kawasan di Pulau Pinang," jelas Guan Eng yang juga ADUN Air Itam merangkap Ahli Parlimen…

Guan Eng dedah Shabudin, Perda jual tanah awam di bawah harga pasaran

Oleh: ZAINULFAQAR YAACOB 
GEORGE TOWN - Giliran Ketua Menteri Pulau Pinang Tuan Lim Guan Eng pula memulangkan paku buah keras kepada Datuk Shabudin Yahaya, Ahli Parlimen Tasek Gelugor.
Sebelum ini, Shabudin mendedahkan Guan Eng membeli rumah daripada Phang Li Khoon dekat Jalan Pihorn dengan harga RM2.8 juta, didakwa di bawah harga pasaran semasa.
Menurut Guan Eng, rumah itu dibeli dengan pinjaman bank sejumlah RM2.1 juta dan simpanan peribadi RM700,000 daripada sumber menjadi wakil rakyat dan Ketua Menteri.

Baru-baru ini Guan Eng pula mendedahkan mengenai Lembaga Kemajuan Wilayah Pulau Pinang (Perda) yang dipengerusikan Shabudin, menjual sebidang tanah awam dekat daerah Seberang Perai Selatan (SPS) di bawah harga pasaran juga.
"Tanah 8.5 ekar ini dipecah milik kepada 18 petak yang mengandungi 256 lot dengan harga jualan RM1,427,025.60 (RM1.427 juta) sedangkan nilai (tanah tersebut) oleh Lembaga Hasil Dalam Negeri (LHDN) adalah RM16,636,626.00 (RM16.636 juta).
"Ini bermakna k…