Skip to main content

Posts

Showing posts from March 29, 2014

MH370 ini bukan kerja buat dua suspek penumpang haram ini saja?

The Malaysian Insider melaporkan, Interpol hits back at Malaysia’s stolen passport database claims.
Menggunakan pemikiran detektif untuk menjejaki kebenaran motif kes MH370, ada dua soalan saya nak tanya di sini. 
Pertama, macam mana begitu mudah suspek pengganas AS (kononnya orang Iran) ini boleh meloloskan diri daripada sistem keselamatan negara?
Kedua, macam mana pengkalan datang boleh begitu tak selamat, sampai hilang identiti dua suspek pengganas AS itu?
Tak mungkin konspirasi luar biasa ini dilakukan oleh dua suspek pengganas AS, melainkan, dibantu oleh lebih banyak pihak yang berkuasa di negara ini sendiri.
Kalau tidak dibantu, mustahil mereka boleh meloloskan diri dengan data berwajib boleh hilang.
Seorang kenalan lama di Purajaya baru menghubungi saya dan menyebut, "inilah kualiti pentadbiran Najib Razak (perdana menteri). Sikap 'tiada apa-apa' dan tiada integriti dan tanggungjawab dari peringkat Menteri hingga peringkat bawah pasti akan terlepas daripada siasata…

Kakak penumpang MH370 terima "Missed Call" daripada adiknya

Sumber: Addeen

KELUARGA dapat dua kali missed call Skype dari iPad milik Firman. Pihak keluarga Firman Candra Siregar, penumpang pesawat MH370, hingga ketika ini masih belum dapat menerima kenyataan dari Kerajaan Malaysia bahwa pesawat jatuh di Lautan Hindi. Mereka punya alasan.

Seperi diungkapkan kakak kandung Firman, January Siregar, selepas dinyatakan pesawat putus hubungan 8 Mac 2014, pihak keluarganya masih mendapat panggilan melalui saluran Skype dari iPad milik Firman.
"Saya lihat ada missed call pada tanggal 11 dan tanggal 13 Mac, dari iPad yang dipegang firman,"ujar January. Hal inilah yang masih meyakinkan pihak keluarga bahwa Firman dan penumpang lainnya selamat. 
Apalagi, hingga ketika ini tidak ditemukan apa-apa bukti berupa puing dari pesawat. January yang juga Ketua Persatuan Marga Siregar Kota Medan menyatakan, maklumat ini sudah diberitahukan ke pihak Kerajaan Malaysia dan pengurusan Malaysia Airlines. 
Untuk itu, kata January, pihak keluarga Firman dan kel…

Percaya China boikot barang Malaysia samalah kita percaya Ibrahim Ali boikot barang Cina Malaysia!

AGAK-AGAK Ibrahim Ali akan lancar tak kempen boikot barang China apabila gergasi ekonomi itu umum memboikot produk Malaysia?
Umum mengetahui bahawa pelaburan China di Asia Tenggara berjumlah kira-kira AS$400 bilion.
Dari jumlah itu, sebanyak AS$106 bilion dilaburkan di Malaysia, sekaligus menjadikan negara ini sebagai negara keenam di dunia paling banyak menerima pelaburan China, serta pertama di Asia Tenggara.
Duta China Ke Malaysia, Huang Huikang dalam kunjungan hormatnya ke Pulau Pinang pada 28 Februari lepas memberitahu Ketua Menteri YAB Tuan Lim Guan Eng bahawa hubungan kedua-dua pihak diharap kian utuh.
Beliau berkata sebegitu kerana kepentingan terbaru China di negara ini antaranya adalah Jambatan Kedua Pulau Pinang. 
Kepentingan akan datang China di Pulau Pinang umpamanya adalah projek peluasan Empangan Mengkuang, Terowong Bawah Dasar Laut dan tiga pintasan lebuh raya sekitar George Town.
Tak hairanlah jika Huang Huikang sendiri mengakui bahawa jumlah pelaburan China paling b…

MH370 Simbol Dunia percaya pemimpin Umno penipu!

AKHiRNYA Hishamuddin Tun Hussain sendiri berdalih bahawa biarlah misteri MH370 ini menjadi sejarah, apabila banyak sangat pihak percaya bahawa Putrajaya ada menyembunyikan sesuatu sejak insiden itu berlaku, 8 Mac lepas.
Pelajaran yang paling penting dipelajari di sebalik kes ini, antaranya semua pihak tidak percaya dengan kewibawaan pemimpin Umno. 
Ikhtiyar seberapa baik pun pentadbiran Najib Razak serta Menteri Umno yang lain, rakyat dunia tetap tidak akan percaya kamu lagi. 
Ini pelajaran yang wajib diterima pada awal pagi ini.
Saya tidak percaya pesawat MAS tidak boleh dikesan radar dunia
Saya yakin, tebusan dibawa ke Pulau Diego Gracia oleh pengganas Amerika Syarikat sendiri, selepas berjaya memintas penerbangan barang larangan tertentu ke China.
Kapal terbang ini kemudiannya diterbangkan secara auto-pilot seperti kapal terbang mainan anak saya ke Lautan Hindi, lalu nyah terbang dan tenggelam di lokasi anti carian kota hitam tersebut.
Tekanan yang tinggi dalam dasar laut mengak…

Memali Berdarah: Saya doa Karpal Singh tentang Mahathir...

Zairil Khir Johari selalu sebut, "DAP bukan parti agama atau bangsa..."
Justeru, kata Ahli Parlimen Bukit Bendera itu lagi, rakyat Malaysia tidak perlu takut kerana parti tersebut tidak akan memperjuangkan kepentingan satu-satu kelompok sahaja atas dasar agama atau bangga.
Apabila ada pemimpin parti itu turut meluahkan bantahan terhadap pembunuhan beramai-ramai Ikhwan Muslimin oleh rejim Mesir atas dasar hak asasi manusia, fahamlah saya bahawa atas dasar demokratik sosialis sekular pun, pembelaan atas golongan tertindas dilangsungkan.
Oleh kerana Karpal Singh antara pemimpin utama DAP yang kuat melawan rejim zalim Umno BN, saya berdoa agar dia memulakan usaha menyaman Tun Dr Mahathir Mohamad yang kembali dikaitkan dengan pembunuhan rakyat di Memali (jika boleh).
Ini antara doa saya di BBlue Club, sambil-sambil layan live band seorang diri.
Umat Islam bersedia untuk melopong jika bukan Islam tampil dalam menentang Mahathir dalam kes Memali ini. In sha Allah!

ZAINULFAQAR YAAC…

Berani PAS lancar jihad menentang Mahathir sebab gambaran dalang Memali sebenar?

INi bukan gambar syuhada Memali yang dibunuh bersama-sama Asy-Syahid Ibrahim Libya di bawah kekuasaan Tun Dr Mahathir Mohamad, sebagaimana didedah oleh Musa Hitam semalam.
Ini gambar saya, Zainulfaqar Yaacob dan isterinya, Hajjar Hassan. Saya masih hidup bermastautin di Bukit Mertajam. Hajjar 'orang Jawa' peranakan Muar, Johor.
Sampai detik ini, saya tidak dengar Dewan Pemuda PAS Pulau Pinang 'bising-bising' terhadap Mahathir, walaupun Ketuanya Yusni Mat Piah adalah 'Orang Memali'.
Saya diberitahu, PAS sendiri tidak berminat lagi untuk meniup semangat jihad sekarang - di Dewan Rakyat umpamanya - ekoran, pendedahan bersejarah terbaru ini.
Seorang bekas Exco Pemuda PAS Pusat menghubungi tadi dan berkata, PAS mungkin nak 'tunggu dan lihat' pertembungan Mahathir dan Musa.
Jika telahan itu benar, ertinya, jihad bukan lagi isu asasi PAS, walaupun telah banyak jiwa terkorban di Memali.
PAS adalah parti politik, sebab itu samboyan jihad yang jujur pada era arw…