Skip to main content

Posts

Showing posts from April 5, 2017

Cerpen | 20 Lelaki + gadis 16...

Oleh: ZAINULFAQAR FAQAR
            MONYOK sahaja muka Ayu sambil menjelujur jari dalam lubang bola boling di Classic Bowl, pasar raya Prangin. Dia menemukan jalan buntu kerana kandungannya sudah mencecah usia dua bulan. Lama-kelamaan tentu tak boleh ditutup dari mata orang.

            "Ayu sayang anak kita ini. Ayu tak sanggup buang anak ini." Pelajar tingkatan 4 Sekolah Perempuan Seri Mutiara itu menghempas bola lalu menggelonsor masuk ke parit boling, sampai menggamit perhatian orang sekeliling. 
             Tapi, teman Ayu nampak tidak kisah dilihat orang.  Dalam fikirannya ada Ayu sahaja. Perlahan-lahan Man memegang bahu Ayu dan memimpinnya ke tempat duduk. Lalu, Man mewajahi perempuan yang dia kenal lebih setahun yang lalu. Ketika itu Man di Tingkatan 6 Atas Sekolah Menengah Al-Mashoor (Lelaki), tak jauh dari sekolah Ayu.
              Satu sekolah tahu Man bercinta sakan dengan seorang atlet gimnastik. Begitu mencabar percintaan Man apabila Cikgu Disiplin mengumumka…

RM40 juta projek tebatan banjir bandar Mak Mandin mula Sept., umum Kon Yeow

Oleh : ZAINULFAQAR YAACOB

BAGAN DALAM
- Kerja-kerja di lapangan projek tebatan banjir bandar Mak Mandin bernilai RM40 juta dalam tempoh dua tahun dijangka bermula pada bulan September ini.

Exco Kerajaan Tempatan, Pengurusan Lalulintas dan Tebatan Banjir berkata, projek berkaitan meliputi 4.45 kilometer persegi, termasuk usaha mengurangkan risiko banjir kilat di Taman Cantik dekat Kawasan Dewan Undangan Negeri (KADUN) Bagan Jermal dan Taman Bagan dekat KADUN Bagan Dalam, yang melibatkan kira-kira 225 rumah kediaman.

"Aliran air dua sungai (Sungai Mak Mandin dan parit monsun dari Teluk Air Tawar) ini bertembung dan bersambung ke Sungai Perai.

"Cadangan kita adalah membina sebuah rumah pam yang lebih besar di pertembungan dua sungai ini supaya boleh membawa keluar limpahan air ke Sungai Perai, manakala pintu air parit monsun pula adalah menghalang masuk limpahan air ketika air pasang," jelasnya ketika melawat kawasan hotspot banjir di Mak Mandin di sini, semalam.

Menurut Kon Y…

Elok Shabuddin letak jawatan Ahli Parlimen, Guan Eng kutuk syor mangsa kahwini perogol

Oleh: ZAINULFAQAR YAACOB
GEORGE TOWN - Pemimpin Umno Pulau Pinang, Dato' Shabudin Yahaya yang berpendapat perkahwinan antara mangsa rogol bawah umur dengan perogol boleh mengubati masalah sosial, sepatutnya melepaskan jawatan sebagai Ahli Parlimen Tasek Gelugor.
Mengulas lanjut, Ketua Menteri Y.A.B. Tuan Lim Guan Eng yang juga Setiausaha Agung Parti Tindakan Demokratik (DAP) Kebangsaan mengutuk sekeras-kerasnya pendapat Shabudin, serta menuntut reaksi lanjut daripada pemimpin Barisan Nasional negeri.
"Kamu mahu mangsa wanita bawah umur ini derita setiap hari untuk berdepan dengan perogol ini, ini sesuatu yang sama sekali tidak boleh diterima.
"Kami sangat malu dia (Shabudin) adalah Ahli Parlimen dari Pulau Pinang...dia patut letak jawatan sebagai Ahli Parlimen," tegas Guan Eng yang juga Ahli Parlimen Bagan dalam sidang media di Komtar, petang tadi.
Timbalan Ketua Menteri I, Dato' Mohd. Rashid Hasnon yang juga Ahli Dewan Dewan Undangan Negeri (ADUN) Pantai Jereja…

Guan Eng hasrat saman SPR tanpa tunggu prosiding bantahan lanjut

Oleh: ZAINULFAQAR YAACOB
GEORGE TOWN - Ketua Menteri Y.A.B. Tuan Lim Guan Eng akan mengfailkan saman di mahkamah berhubung usul cadangan persempadanan semula kawasan pilihan raya negeri, tanpa menunggu sesi kedua pendengaran bantahan daripada Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR).
"Sebenarnya saya nak tunggu selepas pusingan kedua, iaitu selepas kita hantar bantahan, terdapat pendengaran, kalau tidak dapat jawapan yang memuaskan, kita buat saman di mahkamah.
"Tapi, oleh kerana perkembangan baru, (Mesyuarat) Exco telah bersetuju untuk saya memulakan saman tanpa menunggu (sesi) pendengaran," jelas Guan Eng yang juga Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Air Itam merangkap Ahli Parlimen Bagan kepada pemberita di sini, petang tadi.
Hadir sama, Timbalan Ketua Menteri I, Dato' Mohd. Rashid Hasnon yang juga ADUN Pantai Jerejak; serta Exco Belia & Sukan, Pembangunan Wanita, Keluarga dan Masyarakat merangkap ADUN Padang Lalang, Chong Eng.
Tegasnya, langkah terbaru itu kerana SPR di…