Skip to main content

Posts

Showing posts from December 23, 2014

Tubuh 'Bank Pembangunan Negeri' hanya idea, TKM1 harap peranan PTSR mirip institusi bank

Oleh: ZAINULFAQAR YAACOB
GEORGE TOWN - Rancangan penubuhan bank pembangunan seperti di Jepun serta di beberapa negara maju menggunakan rizab tunai sedia negeri semasa ada yang melebihi RM1 bilion kini pernah dibincangkan di Pulau Pinang, tetapi, Kerajaan Negeri hari ini secara realitinya mengakui bahawa idea tersebut sukar mendapat sokongan bersepadu daripada Putrajaya dan Bank Negara Malaysia.

Ura-ura perbincangan berwajib membabitkan perunding syarikat perbadanan Kumpulan Wang Persaraan (KWAP), syarikat pelaburan tempatan Limbra Capital Bhd. dan syarikat pelaburan antarabangsa MAS ClearSight dari Dubai sejak bulan April lepas dalam merealisasikan idea penubuhan 'bank pembangunan negeri' di Pulau Pinang pun sekaligus mungkin tertangguh jua.

Timbalan Ketua Menteri I, Datuk Mohd. Rashid Hasnon bagaimanapun berkata, pihaknya berharap pelaksanaan Program Titian Saksama Rakyat (PTSR) sejak lebih empat tahun lepas mampu berperanan seperti institusi bank kewangan tersendiri pada mas…

Mungkinkah Al-Quran tak asli kerana disalin semula oleh manusia, tanya 'Saudara Kita' MyIKUT

PENAUNG Persatuan IKUT Mewakili 10,000 Reverts Islam Pulau Pinang (MyIKUT) Tuan Haji Zolkifly Md. Lazim meminta saya membuat dakwah susulan dengan seorang 'Saudara Kita' malam tadi.
Ini, katanya, sebagai salah satu daripada modul MyHOME Kuliah, yang diperkenalkan oleh Pemudah Cara MyIKUT, iaitu Chan Heng Chong atau Muhammad Azran Chan, 46.


Ikuti salah satu interaksi beragama antara saya dan 'Suadara Kita' yang paling saya kasihi ini, seperti di bawah.


SOALAN SAUDARA KITA:

Walaupun saya telahpun memeluk Islam dan beriman kepada Allah, bukan semua (Rukun) Islam saya beriman. 
Ada kemungkinankah bahawa Al-Quran yang sampai kepada kita sekarang ini bukan lagi kitab Allah yang asli disebabkan tersalah salin daripada kalangan manusia? 
Sudah lama saya memikirkan hal ini kerana saya seorang 'programmer' dan akan menerima sesuatu itu secara saintifik.

RESPON SAYA: Sebenarnya Islam sangat menghargai pemikiran yang saintifik.

Nabi Ibrahim A.S. mencari Allah S.W.T melalui t…