Skip to main content

Posts

Showing posts from August 18, 2015

UEM minta maaf projek Pusat bina 'special span' punca trafik sesak

Oleh: ZAINULFAQAR YAACOB

GEORGE TOWN - Pemaju, UEM Builders Bhd. secara terbuka memohon maaf kepada seluruh warga Pulau Pinang kerana pelaksanaan projek Kerajaan Pusat membina special span sejak 17 Ogos lalu mengakibatkan "krisis kesesakan trafik" yang teruk hingga menggamit amarah pengguna jalan raya terhadap Kerajaan Negeri.

"Kami dari pihak UEM ingin memohon maaf atas kesesakan lalu lintas yang luar biasa, yang berlaku pada hari pertama pelaksanaa lencongan trafik, yang kami laksanakan," kata Pengurus Projek UEM, Ahmad Faxi Ali pada sidang media bersama-sama Ketua Menteri, Y.A.B Tuan Lim Guan Eng di sini, pagi tadi.

Sebelum itu, Guan Eng mengumumkan pembukaan jalan berwajib seperti biasa, dengan kerja-kerja berisiko tinggi diberhentikan serta-merta dalam satu tempoh yang akan ditetapkan oleh Kerajaan Negeri.

"Keyakinan Kerajaan Negeri pun agak KL goncang sedikit, kalau rancanga lencongan trafik (penutupan jalan secara berjadual) pun tidak dapat dibuat dengan …

Guan Eng arah buka jalan, projek special span henti serta-merta

Oleh: ZAINULFAQAR YAACOB

GEORGE TOWN - Kerja-kerja pemasangan tiga bahagian rentasan utama atau rentang tuju (special span) lebuh raya bertingkat yang merintangi Sungai Keluang dekat Bayan Baru akan dihentikan serta-merta gara-gara kegagalan Jabatan Kerja Raya (JKR) memastikan trafik berjalan lancar seperti biasa, susulan pelaksanaan sistem penutupan jalan berjadua sejak semalam (17 Ogos).

Y.A.B. Tuan Lim Guan Eng bagaimanapun berkata, kerja-kerja susulan yang berisiko rendah atau langsung tiada risiko boleh dilaksanakan tiap-tiap hari mulai jam 11.00 malam hingga 5.30 pagi.

"Kerja-kerja membina special span ini mesti dihentikan serta-merta serta tidak boleh dijalankan sehingga suatu penilaian bebas dijalankan oleh jurutera perunding yang akan dilantik oleh pihak Kerajaan Negeri, tetapi kosnya dibiayai oleh (pemaju) UEM Builders Bhd..

"Hanya selepas penilaian mereka siap dan diluluskan oleh jurutera perunding yang dilantik oleh Kerajaan Negeri, barulah kerja-kerja menyiapkannya …