Skip to main content

Posts

Showing posts from March 2, 2012

Jemputan ke Konvensyen Wanita PKR P.Pinang esok

Konvensyen Wanita PKR Pulau Pinang bermula pada jam 9 pagi esok akan dirasmikan oleh Timbalan Ketua Menteri 1 Pulau Pinang merangkap Pengerusi PKR Negeri, Datuk Mansor Hj Othman.

Konvensyen tersebut bertempat di Hotel Seri Malaysia, Kepala Batas.

Demikian maklum balas Pembantu Khas kepada Timbalan Ketua Menteri 1, Mohd Izad Buqhary Mohd Kamri menjemput seluruh wartawan dan blogger hadir ke konvensyen tersebut.

Konvensyen selama sehari itu dijangka membincangkan mengenai persiapan sayap wanita dalam memenangkan PKR dan Pakatan Rakyat pada pilihan raya umum ke-13 yang diramalkan paling awal pada Mei depan. -END

Ulama Kedah sokong Mesyuarat Khas PAS ganti pemimpin seleweng esok

Hasrat PAS Pusat mengadakan mesyuarat khas kali kedua di Alor Setar bagi menyelesaikan pergolakan dalaman dalam pentadbiran Menteri Besar Datuk Seri Azizan Razak turut menerima sokongan penuh daripada golongan Ulama PAS Kedah dan pusat. Mesyuarat khas kali pertama malam semalam didedah tidak cukup korum disebabkan Azizan, Tuan Guru Abdul Hadi Awang (Presiden PAS) dan Datuk Tuan Ibrahim Tuan Man (Ketua Penerangan PAS Malaysia) tidak hadir mesyuarat.Ketua Dewan Ulama PAS Kedah, Tuan Guru Sheikh Mohamad Abdullah berkata, insiatif mengadakan mesyuarat khas esok itu adalah selari dengan tuntutan musyawarah sebagaimana dalam ayat 38 dari Surah al-Shuraa.Ayat al-Quran itu bermaksud: "Dan segala urusan mereka berlaku dengan perbincangan sesama mereka.""Dewan Ulamak PAS Kedah dengan ini menyokong penuh dialog antara Menteri Besar Kedah, YAB Datuk Seri Diraja Ustaz Azizan Razak dan Ahli-ahli Exco Kerajaan Negeri Kedah, Wakil-Wakil Rakyat PAS Kedah dan Ahli Badan Perhubungan PAS K…

DHPP kagum idea "Timb Presiden PAS bukan Islam"

Dewan Himpunan Penyokong PAS (DHPP) hari ini menganggap cetusan Dr Dzulkifly Ahmad mengenai "Timbalan Presiden PAS bukan Islam" sebagai satu pandangan yang jauh demi mengarusperdanakan parti Islam berkenaan.

“Saya anggap kenyataan Dr Zulkifli Ahmad (ahli parlimen PAS Kuala Selangor) untuk membuka ruang orang bukan Islam menjadi Timbalan Presiden sebagai berpandangan jauh.

“Kalau PAS nak jadi parti arus perdana di negara ini dan juga peringkat antarabangsa, PAS harus fikir ke arah itu," kata pengerusinya Hu Pang Chow.

Debat TOL: Pemuda Umno cuba tutup aib Nor Mohamed, kata Pemuda Penang

GARA-GARA Tan Sri Nor Mohamed Yakcop tidak muncul-muncul dalam Debat Perdana  "Malaysia Bankrap Jika Hapus Tol?" Khamis lepas di Tasek Gelugor, Umno Pulau Pinang menuduh penganjur cuba mengaibkan Menteri di Jabatan Perdana Menteri (JPM) tersebut.

[Kapsyen: Rakyat yang hadir menunggu penjelasan Nor Mohamed]
Pengarah program debat, Syed Mikael Rizal Aidid berkata pejabat Nor Mohamed sendiri tidak memberi apa-apa maklum balas mengenai cabaran debat sehingga 7 Februari lepas.

Sedangkan katanya, pejabat Ketua Menteri Pulau Pinang sehingga 10.30 malam tersebut terus mengesahkan kehadiran Lim Guan Eng yang juga Setiausaha Agung DAP ke majlis debat itu.

Respons Nota Kecil mengenai isu 'Timb Presiden PAS bukan Islam'

Pendapat | Parti Islam Se-Malaysia (PAS) baru-baru ini turut menerima pengaruh daripada ijtihad di lapangan (al-ijtihad al-tanzili) Ikhwan Muslimin Mesir melantik tokoh Kristian Koptik bernama Dr Rafiq al-Habib sebagai timbalan presiden dalam partinya (Parti Al-Huriyyah wal Adalah, PJF).

AJK Pas Pusat, Dr Dzulkifly Ahmad digambarkan cuba membawa al-ijtihad al-tanzili terbaru Ikhwan Muslimin itu ke dalam jamaah Islam PAS.

Selepas digamit beberapa kontroversi di media-media arus perdana, Dzulkifly bagaimanapun membuat penjelasan lanjut mengenai di blognya.

Jangan jadi 'tua' dalam isu 'Timb Presiden PAS bukan Islam' *

APABILA seorang tokoh politik tanah air, Dr Dzulkefly Ahmad membawa cadangan asing, "Timbalan Presiden PAS adalah dikalangan bukan Islam", timbul pelbagai persepsi yang menarik serta yang bersifat negatif.

Tuan Guru Nik Aziz menegaskan bahawa kepimpinan PAS adalah muslim yang soleh tanpa mengira bangsa, manakala Tuan Guru Tuan Ibrahim menasihatkan supaya fokus kepada gerak kerja pilihan raya dan jangan terperangkap dengan musuh.

Kita sebagai anak muda yang mempunyai nilai intelektual jangan jadi tua sebelum tua. Lontaran idea Dr Dzulkefly perlu dibahaskan oleh anak muda yang ada nilai akademik dan jangan cepat menutup ruang perbincangan.

Dr Dzulkifly Ahmad: Penjelasan Polemik Wacana Sinar Harian

Wacana “Mengapa Undi Melayu Pecah” anjuran Sinar Harian (SH) dari Kumpulan Karangkraf berlangsung pada 28 hb Februari lalu. Rata-ratanya ia ditanggapi sebagai hangat, tegang tetapi lancar dan terkawal.

Mereka yang gagal untuk hadir dalam dewan menonton melalui internet @SinarOnline dan @Mobtv.my.  Liputannya dibuat dalam dua keluaran SH dan secara verbatim esok mengikut maklumat pihak pengurusan SH.

Dalam hampir 3 jam perbahasan bersekali dengan sidang akhbarnya yang menghuraikan pelbagai isu di sekitar tajuk wacana, amat malang sekali, ada pihak yang memanipulasi laporan wacana ini dengan sengaja mengenengah dan kini ‘memporakperandakan’ minda rakyat yang tampaknya bermotifkan politik.

PAS perlu 1 lagi mesyuarat khas selesai isu Kedah sebab...

PAS Pusat mengambil keputusan untuk mengadakan satu lagi mesyuarat khas Sabtu ini gara-gara mesyuarat malam tadi dikatakan tidak cukup korum.

Menteri Besar Kedah Datuk Seri Azizan Razak, Tuan Guru Abdul Hadi Awang (Presiden PAS) dan Datuk Tuan Ibrahim Tuan Man (Ketua Penerangan PAS Malaysia) dilaporkan tidak hadir dalam mesyuarat tersebut.

Azizan kali kedua tidak hadir. Kali pertama, beliau mengutuskan Setiausaha Politiknya (Sanusi) sebagai wakil ketika diminta oleh PAS Pusat bagi memberi penjelasan sebenar mengenai isu  "KUiN 5".

Pun begitu, Adun Anak Bukit, Datuk Amiruddin Hamzah yang dikatakan melanggar keputusan syura PAS Kawasan Kuala Kedah dengan menerima perlantikan semula sebagai exco kerajaan negeri hadir dalam mesyuarat khas malam tadi.

Timbalan Presidennya Tuan Haji Mohamad Sabu yang mempengerusikan mesyuarat tersebut memberitahu media, mesyuarat khas seterusnya akan diadakan di Alor Setar, Kedah.