Skip to main content

Posts

Showing posts from July 27, 2012

Guan Eng: AWLU dibina di Pondok Upeh, Kg.Genting batal

ASiAN Women Leadership University (AWLU) akan kekal dibina di Pulau Pinang sungguhpun tidak membabitkan 100 ekar tanah Kampung Genting, Balik Pulau demi memelihara kepentingan hartanah rakyat di kawasan berkenaan.

Pentadbiran Ketua Menteri Pulau Pinang, Y.A.B Tuan Lim Guan Eng mencadangkan satu tanah lain di Pondok Upeh, Balik Pulau sebagai tapak alternatif untuk dibina AWLU.

"Selepas Kerajaan Negeri berjaya memujuk AWLU untuk memilih kawasan lain, proses pemerolehan tanah telah dibatalkan," ujar Guan Eng di Kuala Lumpur baru-baru ini.

MPN patut cadang PM buang nama penggundi ragu jika yakin menang PRU 13

Anuar Omar
Mantan Ketua Waratawan Sinar Harian Utara

MAJLiS Profesor Negara (MPN) yang membuat kajian mengenai ‘Majaroti Mahu BN Kekal Tadbir Pusat’ mendapat tempelak daripada rakyat sekaligus menampakan sekali lagi ‘ke-kangkongan’ badan akademik tersebut.

Selepas ‘diketawakan’ rakyat dalam beberapa isu seperti ‘Malaysia tidak pernah dijajah’ dan ‘Isu Mat Indera’, kumpulan yang digelar ‘kang-kung’ ini sekali lagi membuat dapatan kajian yang berbentuk lucu dan humor kepada rakyat.

Kita tidak tahu samada semua ‘kang-kung’ ini sedar atau tidak dengan kajian mereka. Adakah mereka buta dengan kebangkitan rakyat? Atau hanya mereka-reka digit-digit tersebut untuk memuaskan hati Perdana Menteri?

Wibawa Afnan jadi Ahli Majlis Agama dipersoal tapi Salleh Man elak

Pesuruhjaya PAS Pulau Pinang, Datuk Mohd. Saleh Man yang baru dilantik sebagai Yang Dipertua Majlis Agama Islam Negeri Pulau Pinang (MAINPP) hari ini mengelak dari mengulas mengenai kontroversi pelantikan Afnan Hamimi Taib Azamudden ke kerusi ahli majlisnya menggamit pelbagai tanda tanya.

Mohd. Salleh lebih mengetahui sebab-musabab di sebalik langkah Afnan yang dilihat seringkali senada dengan pembangkang Pulau Pinang dan Mohd. Hafiz Nordin (bekas Ketua Pemuda PAS Pulau Pinang) menyerang kepentingan negeri, termasuk mendesak Exco Kerajaan Negeri, Datuk Abdul Malik Abul Kassim melepaskan jawatan sebagai Yang Dipertua MAINPP pada April lepas.

Yang nyata, langkah Afnan ini seakan mempercepat lorongan Mohd. Salleh ke kerusi Yang Dipertua MAINPP sungguhpun dilihat menghakis semangat setiakawan PAS bersama DAP dan PKR atas wadah Pakatan Rakyat Pulau Pinang.

"Tak ada apa-apa komen, pelantikannya (Afnan) telahpun diterima," dalih Mohd. Saleh pagi tadi semasa ditanya wartawan di Komt…

Guan Eng alu-alukan saman dua pemimpin Umno P.Pinang

KETUA Menteri Pulau Pinang, Y.A.B Tuan Lim Guan Eng berkata, beliau sedia disaman gara-gara mengulas mengenai pembabitan dua pemimpin Umno negeri dalam penjualan tanah di Balik Pulau yang mengaut keuntungan kira-kira RM5 juta.

"Jika mereka mahu menyaman kita (kerajaan negeri), mereka dialu-alukan untuk berbuat demikian. Kita tidak takut kerana kita mempunyai fakta dan maklumat mengenai dakwaan kita," kata Guan Eng di Kuala Lumpur baru-baru ini.

Kontroversi ini timbul apabila Pengarah Urusan Maison Height merangkap Ketua Umno Bahagian Bukit Gelugor, Datuk Omar Faudzar dan Datuk Musa Sheikh Fadzir (Pengerusi syarikat berkenaan merangkap Timbalan Pengerusi Umno Pulau Pinang) didedah menjual tanah itu selepas membeli daripada 31 pemilik tanah berwajib di Kampung Terang, Balik Pulau.

Puasa ajar erti kemanusiaan, kata Chin Wen

TUJUH Jawatankuasa Kemajuan dan Keselamatan Komuniti (JKKK) sekitar DUN Bukit Tengah, Pulau Pinang diraikan dalam satu majlis berbuka puasa malam tadi.

ADUN Bukit Tengah, Ong Chin Wen berkata, beliau berminat dengan falsafah di sebalik kewajipan berpuasa yang ditempuhi oleh umat Islam dengan penuh sabar dan takwa.

"Puasa adalah suatu amalan yang mengajar kita erti kemanusiaan. Umat Islam yang kaya pun wajib berpuasa untuk merasai pengalaman lapar dan dahaga sahabat-sahabat seagamanya di bulan yang mulia ini.

"Sebuah kerajaan pun perlu menghayati keluh kesah rakyat di bawah ini. Sebab itu, pelbagai program emas seperti RM100 untuk warga emas, ibu tunggal OKU (orang kelainan upaya), 'Pelajar Emas' diberikan tiap-tiap tahun," ujar beliau di Pusat Khidmat Rakyat DUN Bukit Tengah, Bukit Tengah.

Saya sebak teringat cinta Nabi, cina Bilal

Pembaca sekalian, saya tak tahu sebab apa saya sebak hari ini. Astaghfirullah

Saya rindu Rasulullah. Saya rindu ukhwah Rasulullah dengan Saidina Bilal bin Rabbah.

Ya Allah, pilihlah saya yang jahat dan hina ini untuk jadi Sahabat Nabi. Saya nak jadi macam Bilal sebab Nabi sayang Bilal.

Amin!

Samseng Umno P.Pinang jadi 'tikus' di Mahkamah selepas belasah wartawan

DUA samseng Umno yang menyerang bekas wartawan Kwong Wah Daily bernama Adam Chew memilih untuk menyelesaikan kes jenayah mereka di luar mahkamah dengan masing-masing membayar RM1,500.

Dua tertuduh itu adalah Mohammad Norman Ismail dan Mohamad Firdaus Ahmad.

Mereka didakwa menyerang Adam semasa perhimpunan aman Hijau 2.0 di Padang Kota Lama, George Town pada 26 Februari lepas.

Perbicaraan semalam dilaporkan mula lewat gara-gara salah seorang peguam pihak pembelaan mengendali kes di mahkamah lain.