Skip to main content

Posts

Showing posts from October 27, 2014

Wujudkan hab niaga atas tanah wakaf boleh dipertimbang – Timb. YDP MAINPP

Oleh: ZAINULFAQAR YAACOB
BUTTERWOTH - Permohonan untuk memajukan tanah wakaf sebagai hab perniagaan sementara umat Islam boleh dipertimbangkan oleh Majlis Agama Islam Negeri Pulau Pinang (MAINPP) dengan syarat tanah yang dimohon itu dikenal pasti terbiar atau tiada perancangan pembangunan rasmi.
Timbalan Yang di-Pertua MAINPP, Datuk Abdul Halim Hussein berkata demikian sebagai reaksi pada hasrat Koperasi Pasar Aneka Taman Selat Butterworth Berhad (KPATSBB) untuk menggandakan bilangan peniaga kecil berdaftar di negeri ini dengan menghidupkan tanah-tanah wakaf terbiar di negeri ini.
"Beritahu lokasi tanah wakaf dan ciri-ciri perniagaan yang mahu dimajukan, kalau tiada perancangan pembangunan, in sha Allah saya akan bawa ke mesyuarat majlis (MAINPP) untuk dipertimbangkan," kata Abdul Halim semasa menyampaian ucapan perasmian pada Majlis Penyampaian Pinjaman Mikro Kredit di sini, Jumaat lepas.
Wakil penganjur merangkap Penaung KPATSBB, Zolkifly Md. Lazim dan Nasoruddin Shah Mat

Naik harga minyak menjelang Deepavali 'berita buruk' – MP Bukit Mertajam

Oleh: ZAINULFAQAR YAACOB
MACHANG BUBUK – Ahli Parlimen Bukit Mertajam, Sim Chee Keong menyifatkan kenaikan harga minyak RON95 dan diesel sebanyak 20 sen menjelang perayaan Deepavali sebagai berita buruk bagi seluruh rakyat, khususnya penganut agama Hindu.
"Tahun lepas menjelang Deepavali, dia (Kerajaan Pusat) menaikkan harga gula, tahun ini, sebelum Deepavali dia (Kerajaan Pusat) menaikkan harga petrol pula," ujar Steven Sim pada program menziarahi dan memberi baucar RM50 kepada 52 penganut Hindu terpilih kepada wartawan di sini, Sabtu lepas.
Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Machang Bubuk, Lee Khai Loon, Ahli Majlis bagi Majlis Perbandaran Seberang Perai (MPSP), P. David Marshel dan Pengerusi Jawatankuasa Kemajuan dan Keselamatan (JKKK) Kampung Alma, Mejar (B) Mustafa Ariffin turut sertai program turun ke desa berkenaan.
Menurut Chee Keong, dasar kerajaan pusat menaikkan harga minyak sekaligus akan meninggalkan kesan berantai seperti kos sara hidup melambong naik.
Juster…