Skip to main content

Posts

Showing posts from October 4, 2012

Satun seperti P.Pinang ada Wifi Percuma

Seperti Pulau Pinang, Wilayah Satun dekat Thailand turut mempunyai perkhidmatan wifi secara percuma.Satun ini adalah wilayah Islam. 75 peratus adalah Melayu Islam. Keseluruhan penduduk adalah lebih 400,000 OrangTelo bahasa Orang Melayu di sini saling tak tumpah macam Orang Kelantan.Sungguhpun Satun boleh dikatakan wilayah umat Islam, Urbanisasi di sini tidak pernah dipinggirkan oleh Kerajaan Pusat yang dikuasai oleh orang kafir berbangsa Siam.Satun terima wifi hasil pembangunan Kerajaan Pusat sungguhpun negeri itu dikatakan negeri alternatif atau pembangkang.Di Malaysia, ada negeri pembangkang terang-terangan dipinggirkan. Lihat isu royalti Kelantan yang meledak di Putrajaya.Lihat Satun dan Kerajaan Pusat Thailand yang diperintah oleh "kafir Siam", mungkin kita akan melihat trend pemimpin Umno BN perbodoh Melayu di Malaysia.

Zainulfaqar Yaacob
Pekan Satun | 3.30 petang waktu tempatan

Permuafakat bawa misi ekonomi umat ke Satun, Thailand.

Persatuan Muafakat Kesejahteraan Rakyat Pulau Pinang (Permuafakat) hari ini cuba menyambung budaya dua rumpun umat atas nama peniaga.Presidennya Zulkiply Ishak, Mohd Naqi @ Mamu Rasyid (Setiausaha) disambut oleh bekas Speaker Dewan Undangan Negeri Satun (ADUN) Ustaz Mohd Amin Manjamin dan Yusof Anas (penggiat/pengerusi usahawan Melayu Thailand).Secara umumnya, Permuafakat bercadang untuk menganjurkan perkampungan ekonomi Umat Islam Satun ke Pulau Pinang.Itu juga hasrat Cikgu Azmi MAPIM untuk menatap upaya umat dalam ekspedisi kemanusiaan di bumi umat Rohingya dekat Arakan awak tahun depan.
Zainulfaqar Yaacob
Restoran Nagara, Pekan Setui atau Satun (ibu negara), Selatan Thai
2.30 petang waktu tempatan

Tujuh tanda tanya serlah Bajet 2013 untung kroni berbanding rakyat

KETUA Menteri Pulau Pinang, Y.A.B Tuan Lim Guan Eng mengemukakan tujuh tanda tanya bagi menjelaskan bahawa Bajet 2013 yang dibentangkan oleh Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak baru-baru ini lebih menguntungkan kroni berbanding rakyat terbanyak di negara ini.

Pertama, Guan Eng mempersoal wibawa syarikat Pembangunan 1Malaysia Berhad (1MDB) dan Jabatan Perdana Menteri dalam menguruskan kira-kira peruntukan RM400 juta bawah perbelanjaan pembangunan.

"Berapa banyak jumlah ini (peruntukan RM400 bilion juta kepada 1MDB) yang akan digunakan untuk menyelamatkan pihak yang mesra BN daripada konrak sedia ada.

"Sebagai contoh, pembelian aset tenaga Tanjong bernilai RMRM8.5 bilion dan RM2.3 bilion daripada Genting Sanyen telah dipersoal oleh para analis kerana kedua-dua syarikat itu mempunyai perjanjian pembelian tenaga (PPA) dengan Tenaga yang akan luput pada tahun 2016," ujar beliau menerusi e-mel.

Pilihan raya PBT: Sebulan untuk SPR sebelum rujuk mahkamah - Kon Yeow

KERAJAAN Negeri Pulau Pinang memberi masa selama sebulan kepada Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) untuk memutuskan sama ada suruhanjaya itu bersedia melaksanakan pilihan raya kerajaan tempatan atau sebaliknya.

Exco Kerajaan Tempatan dan Pengurusan Lalulintas, Chow Kon Yeow berkata, perkara itu akan dirujuk ke mahkamah sekiranya suruhanjaya masih berdalih untuk melaksanakan Enakmen Pilihan Raya Kerajaan Tempatan (Pulau Pinang dan Seberang Perai) 2012 yang baru diwartakan di Dewan Undangan Negeri (DUN) Pulau Pinang baru-baru ini.

Malah, beliau berkata, Kerajaan Negeri akan cuba mendapatkan pengisytiharan Mahkamah  bahawa enakmen itu bukanlah bertentangan dengan perlembagaan (ultra vires) seperti yang digambaran oleh kerajaan pusat selain mengarahkan SPR supaya melaksanakan pilihan raya kecil di kedua-dua kerajaan tempatan berkenaan.

"Kita akan terus berusaha (tunggu jawapan balas SPR) dalam masa sebulan," kata Kon Yeow dalam satu sidang media bersama-sama Ketua Menteri Pulau Pin…