Skip to main content

Posts

Showing posts from November 9, 2015

Jadikan masjid medan muzakarah "Islam Rahmatun Lil 'Alamin" – Exco Agama

PADANG KOTA – Masjid seharusnya terus dijadikan medan ilmu dan muzakarah oleh tokoh ilmuan di tanah air ini, dan bukan terbatas pada aktiviti ibadah khusus seperti solat semata-mata.
Exco Hal Ehwal Agama Islam, Perdagangan Dalam Negeri dan Hal Ehwal Pengguna, Dato' Abdul Malik Abul Kassim berkata demikian semasa berucap pada malam peluncuran Konvensyen Al-Islam Rahmatun Lil 'Alamin Peringkat Negeri Pulau Pinang baru-baru ini.
“Kita patut contohi kegemilangan Kerajaan Islam di zaman pemerintahan Khalifah, kegemilangan Islam di Andalusia (Sepanyol) dan kegemilangan zaman ilmuan Islam yang membawa manfaat kepada seluruh umat pada ketika itu.
“Dalam menuju pembangunan ummah di Pulau Pinang, kita turut akan bermuzakarah anatara masjid seluruh negeri bagi memaksimakan penggunaan masjid untuk kepelbagaian aktiviti selain ibadat semata-mata,” jelas Abdul Malik yang juga Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Batu Maung di Dewan Sri Pinang di sini baru-baru ini.
Malah, katanya, penghayatan …

Pembelaan wanita di konvensyen serlahkan maksud Al-Islam Rahmat Lil 'Alamin

RAHMAT KE SELURH ALAM... Perbahasan mengenai status wanita dalam konteks Enakmen Undang-Undang Keluarga Islam di Pulau Pinang sekaligus menyerlahkan maksud rahmat yang dibawa oleh Islam, antaranya memartabatkan wanita dalam masyarakat.
Maka, kempen 'Penang Goes Orange' yang dibawah oleh Perbadanan Pembangunan Wanita Pulau Pinang dalam Konvensyen Al-Islam Rahatun Lil 'Alamin Peringkat Negeri di sini baru-baru ini membuktikan kemitmen Kerajaan Negeri sendiri dalam mengentikan keganasan wanita.
Pengarah Pusat Penyelidikan Wanita dan Gender (Kanita), Universiti Sains Malaysia, Prof Dr Noraida Endut dalam Forum Pembelaan Hak Wanita Dalam Islam di konvensyen itu antara lain mendedahkan, kajiannya mendapati wanita menhadapi saat yang mencabar sepanjang proses kehakiman terutamanya berkaitan perceraian.
Dan, Exco Hal Ehwal Agama Islam, Perdagangan Dalam Negeri dan Hal Ehwal Pengguna, Dato' Abdul Malik Abul Kassim, Chong Eng (Exco Belia & Sukan, Pembangunan Wanita, Keluarga da…