Skip to main content

Posts

Showing posts from June 24, 2012

Dr Mahathir lari ke Yaman sebelum PRU13?

Dr Matahir Mohamed baru-baru ini menulis dalam blognya bahawa beliau tidak takut jika Pakatan Rakyat menang Pilihan Raya Umum ke-13 (PRU13) tetapi beliau takut kemungkinan penyalahgunaan kuasa oleh Pakatan itu - antara lain membawa pertuduhan palsu dan menyumbat bekas pemimpin dalam penjara walaupun tidak bersalah.

Dr Mahathir mungkin menjangkakan nasih yang dialami bekas Presiden Mesir, Hosni Mubarak dan Libya, Muammar Gaddafi atau Presiden Tunisia yang dihukum penjara seumur hidup menimpa dirinya.

Jalan yang ada, Dr Mahathir dijangka lari ke Yaman sebelum PRU13 atas dalih menerima jawatan penasihat ekonomi khas di negara itu.

Setuju?

Bukit Aman bina sistem pintar cegah polis sokong PR di PRU13?

Pasca Bersih 3.0, Bukit Aman sedang membangunkan sebuah sistem pintar untuk mengenal pasti posisi polis pada Hari Mengundi PRU13 nanti.

Beberapa sumber umum yang diteroka mendedahkan, sistem itu mula dibangunkan pada Julai depan dan dijangka siap dalam tiga bulan lagi.

"Dulu polis yang mengundi dalam 60,000. Sekarang lebih...susah nak kawal, takut polis pun sokong pembangkang (Pakatan Rakyat)," ujar sumber.

Sumber bagaimanapun enggan mendedahkan kos perbelanjaan sistem pintar tersebut.

Namun, sumber mendedahkan sistem itu dibangunkan oleh sekumpulan intelligent lepasan Universiti Multi Media (MMU).

Ini, sekaligus memberi isyarat Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak tidak akan mengadakan pilihan raya dalam masa terdekat, dalam tahun ini.