Skip to main content

Posts

Showing posts from August 28, 2017

Pemimpin muda PKR patut belajar daripada luka kecil Pas, Amanah

Oleh: Zainulfaqar Yaacob DEKPOS | Diskusi Ekonomi Politik Sosial
Wacana Politik | Waktu Allahyarhamuhu Tuan Guru Nik Abdul Aziz Nik Mat sendiri mencadangkan diadakan Mesyuarat Agung Khas Pan Malaysian Islamic Party susulan wujud kerjasama dalam gelap dengan UMNO dahulu pun, penyokong Mursyidul Am parti Islam itu digambarkan mahu pecahkan parti.
Tapi, sebenarnya ruang untuk mengadakan mesyuarat agung luar biasa itu ada dalam perlembagaan parti serta adalah satu proses demokrasi yang ada dalam parti. 
Kalau proses demokrasi sebegitu dilalui dalam perasaan yang manis dan mungkin kelat ketika itu, mungkin Pan Malaysian Islamic Party tidak terbelah dua hatta melahirkan Amanah.
Kerana tiada keraian berperlembagaan sebegitulah, akhirnya terbelah dua jua parti Islam berkenaan.
Sepatutnya Parti Keadilan Rakyat (PKR) boleh menimba pengalaman daripada 'luka kecil' yang masih berparut dalam akar umbi Pan Malaysian Islamic Party dan Amanah sendiri pada hari ini.
Di sini, bukanlah saya nak mengamb…

Azmin bukan Anwar, boleh pegang semua tangan yang berbeza pendapat dengannya...

SETIAKAWAN yang menyala dalam tubuh gagah Sdr. Anwar Ibrahim mendorong pemimpin pembangkang itu boleh memegang semua tangan walaupun berbeza pendapat dengannya.


Oleh: Zainulfaqar Yaacob #DEKPOS | Diskusi Politik Ekonomi Sosial 
Wacana Politik | Sdr. Anwar Ibrahim unik orangnya. Boleh memimpin dan memegang lebih satu tangan walaupun mempunyai pendapat berbeza dengannya.
Anwar bukan sahaja boleh membawa Pan Malaysian Islamic Party dengan politik Hudud ke meja rundingan, bersama-sama Parti Tindakan Demokratik (DAP) dengan politik keperlembagaan.
Malah, semua pihak boleh bersetuju dengan konsesusnya yang unik suatu kita dahulu.
Ambil contoh, "Kita bersetuju untuk tidak bersetuju..." adalah neratif politik yang unik, tapi pemimpin Pan Malaysian Islamic Party, DAP dan PKR sendiri boleh bersetuju dengan ijtihad Anwar suatu ketika dahulu.
Bukan sahaja dalam isu Hudud, dalam isu kalimah Allah pun begitu, Presiden Pas Datuk Seri Abdul Hadi Awang yang begitu regid boleh bersetuju dengan nerat…