Skip to main content

Posts

Showing posts from April 23, 2014

Muhyiddin cadang bina sekolah dari buluh demi jimat wang rakyat?

Langgar perjanjian punca kontrak PUSPANITA ditamatkan

Oleh: ZAINULFAQAR YAACOB
GEORGE TOWN - Kontrak perjanjian Persatuan Suri dan Anggota Wanita Perkhidmatan Awam Malaysia (PUSPANITA) Pulau Pinang ditamatkan serta-merta kerana gagal menguruskan Rumah PUSPANITA sehingga menjadi sarang pesta liar membabitkan 88 individu, Ahad lepas.
Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri, Datuk Muhammad Yusoff Wazir dalam kenyataan bertulis kepada wartawan memberitahu, ketegasan itu atas arahan Ketua Menteri, Y.A.B. Tuan Lim Guan Eng sendiri memandangkan kejadian itu jelas mencemar nama baik serta imej Kerajaan Negeri.
"Kerajaan Negeri telah memutuskan untuk menamatkan kontrak perjanjian yang telah ditandatangani sebelum ini, disebabkan pelanggaran syarat-syarat perjanjian oleh pihak PUSPANITA Negeri Pulau Pinang sendiri," ujar Muhammad Wazir, sambil memberitahu bahawa pihaknya akan mengambil alih semula pengurusan bangunan kuarters milik Kerajaan Negeri tersebut.
Difahamkan Rumah PUSPANITA berdekatan Masjid Negeri tersebut diserahkan kepada PUSPAN…

Swasta pengkalan TUDM Butterworth 'penyelewengan', tanya Exco kepada Putrajaya

Oleh: ZAINULFAQAR YAACOB
GEORGE TOWN - Putrajaya sekali lagi didesak menjelaskan perkara yang sebenar mengenai status penswastaan pengkalan Tentera Udara Diraja Malaysia (TUDM) dekat Butterworth kerana Ahli Parlimen Tasek Gelugor Datuk Shabudin Yahaya sendiri dipetik menyebut, "kami tidak terlibat dalam penyelewengan seperti yang didakwa." di akhbar Sinar Harian hari ini.
"Kerajaan Pusat perlu menjelaskan apakah maksud  'penyelewengan' kerana Ahli Parlimen Tasek Gelugor dipetik menyebut begiti di Sinar Harian hari ini," kata Dr. Afif Bahardin yang juga Exco Pertanian dan Industri Asas Tani dan Kesihatan petang tadi.

Dr. Afif yang juga Ketua AMK Pulau Pinang kepada wartawan turut meminta Shabuddin dan waratawna Sinar Harian sendiri membuat klarifikasi berita yang disiarkan dalam akhbar tersebut. 
Beberapa pemimpin baru sayap pemuda PKR negeri turut serta pada sidang media sama dekat Komtar di sini.
Tambah Dr. Afif, sepatutnya Putrajaya berbincang dahulu pera…