Skip to main content

Posts

Showing posts from September 30, 2014

Orang Islam pun sayang Isa bin Maryam, kata bekas penganut Kristian

ANDALUSiA adalah satu contoh Islam sifatnya berkembang, bukan berhimpuan di tanah Arab sahaja.
Begitu jugalah Masjid Andalusia dekat Taman Laguna Sungai Petani, Kedah yang menjadi simbol kejayaan NGO IKUT Mewakili 10K Suara Reverts Pulau Pinang melebarkan sayap dakwahnya di luar negeri ini.
Presiden Infak Kebajikan Ummah Takaful (IKUT) Azley Stanley, iaitu saudara baru berkongsi pengalamannya ingin mengkristiankan seorang perempuan Islam, sehingga dipujuk hidayah Allah.
"Saya memang tidak suka dengan perangai orang Islam. Saya tidak suka dengar azan. Saya benci nabi orang-orang Islam (Nabi Muhammad S.A.W).

"Seorang Ustaz dari USM telahpun menjernihkan tanggapan salah saya, (kononnya) orang Islam benci dengan Kristian.
"Rupa-rupanya orang Islam pun sayang dengan Nabi Isa sama seperti mereka sayang Nabi Muhammad S.A.W...orang Islam sayang Isa sebagai nabi, tidak seperti orang Kristian menganggap Isa sebagai 'Anak Tuhan'.

"Orang Kristian tidak perlu benci ora…

Kes denggi di P.Pinang meningkat 161.5 peratus

Oleh: ZAINULFAQAR YAACOB
GEORGE TOWN - Bilangan kes denggi di Pulau Pinang sejak bulan Januari hingga 27 September lepas mencatatkan peningkatan sebanyak 987 kes atau 161.5 peratus menjadi 1,598 kes, berbanding tempoh sama pada tahun lepas yang direkodkan hanya 611 kes.
Exco Pertanian & Industri Asas Tani dan Kesihatan, Dr. Afif Bahardin dalam kenyataannya hari ini memberitahu, lima kematian akibat denggi turut direkodkan pada tahun ini, berbanding dua kematian pada tahun lepas.
Justeru, beliau mengingatkan seluruh warga Pulau Pinang agar meningkatkan langkah-langkah pencegahan, termasuk menghapuskan kawasan pembiakan nyamuk aedis di kawasan kediaman masing-masing.
"Pada ketika ini, terdapat 12 lokaliti wabak terkawal dilaporkan di P.Pinang iaitu di lokaliti Mutiara Idaman, Apartment Sri Wonder, Taman Harmoni, Taman Gottlieb dan Jalan Cantonment di George Town, daerah Timur Laut, Flat Bukit Gedong dan Persiaran Mahsuri di daerah Barat Daya, Bagan Lebai Tahir, Taman Aman Ceri …

MPSP terbit 35,000 lagi peta pelancong warisan Seberang Perai

Oleh: ZAINULFAQAR YAACOB
SEBERANG JAYA 35,000 makalah Seberang Perai Heritage Map akan diedar sehingga hujung tahun ini demi mempromosi 30 lokasi pelancongan warisan menarik di ketiga-tiga daerah di sini.
Yang di-Pertua Majlis Perbandaran Seberang Perai (MPSP) Maimunah Mohd. Shariff berkata, inisiatif terbaru ini dilakukan selepas pihaknya berjaya menghasilkan Seberang Perai Tourist Map pada tahun lepas.
"Menariknya, penghasilan peta pelancongan warisan kali ini pun dibuat secara in house melibatkan pegawai MPSP dan dibantu oleh Ahli Majlis," ujar Maimunah kepada wartawan di Kompleks Ibupejabat MPSP di sini pada Jumaat lepas.
Tiga Ahli Majlis MPSP, Tan Cheong Eng, Rizal Huzairi Md. Zaki dan Ahmad Kaswan Kassim, serta Setiasuaha Majlis, Sr. Rozali Mohamud turut hadir pada sidnag media tersebut.
Makalah pelancongan terbaru ini memuatkan 20 lokasi tarikan pelancongan warisan di Daerah Seberang Perai Utara, Seberang Perai Tengah (lapan lokasi) dan Seberang Perai Selatan (dua lok…

RM50 juta industri Jerman labur di P.Pinang

Oleh: ZAINULFAQAR YAACOB
BUTTERWORTH - ZF Lenksysteme GmbH melalui syarikat ZF Steerings Malaysia melabur RM50 juta dalam tempoh dua tahun akan datang demi membina kilang baru bagi menghasilkan bahagian sistem stereng berkuasa elektrik (EPSc) di negeri ini.
Ketua Menteri, Y.A.B Tuan Lim Guan Eng dalam ucapannya berharap, syarikat pembuat sistem stereng kenderaan yang berpengkalan Jerman itu akan terus kekal di negeri ini, selepas sejumlah RM45 juta dilaburkan sejak tahun 2013 untuk operasi ZFSM.
"ZF menjadikan Malaysia dan Pulau Pinang sebagai pusat transformasi teknologi dan lokasi teknologi berprestasi tinggi.
"Pulau Pinang dipilih kerana ketersediaan kami tenaga kerja berbakat, bandar bersih yang sesuai untuk didiami, hijau, selamat dan sihat, tadbir urus yang baik serta komitmen ke arah mentransformasikan Pulau Pinang menjadi sebuah bandaraya antarabangsa dan pintar," jelas Guan Eng pada majlis pembukaan kilang tersebut di sini baru-baru ini.
Pengerusi ZF Steerings Mala…

Macam mana nak dakwa PPS di Mahkamah, Abg Polis & Pej. AG?

Ini berita Malaysiakini.Polis nampaknya seakan makin pening, macam mana nak dakwa PPS di Mahkamah?Awal bulan lepas lagi, Ketua Menteri YAB Tuan Lim Guan Eng dah tegaskan, alasan polis tangkap PPS tak logik.“Seperti JKKK, ia (PPS) ditubuhkan oleh di bawah kuasa Kerajaan Negeri."Kalau PPS yang ditubuhkan di bawah kuasa Kerajaan Negeri dianggap tidak sah, maka JKKK di seluruh negara pun boleh dianggap tidak sah kerana ia (JKKK) ditubuhkan di bawah bidang kuasa Kerajaan Negeri dan tidak pernah ditubuhkan di bawah Akta Pertubuhan,” ujar Guan Eng, yang juga Setiausaha Agung DAP Kebanggaan.