Skip to main content

Posts

Showing posts from April 7, 2017

Guan Eng beri penghormatan terakhir kepada mendiang ayah ADUN Jawi

Oleh: ZAINULFAQAR YAACOB

BUKIT TENGAH - Ketua Menteri, Y.A.B. Tuan Lim Guan Eng lewat petang tadi turut memberi penghormatan terakhir kepada mendiang ayah Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Jawi, Soon Lip Chee di kediaman mereka dekat Taman Seri Juru di sini.

Turut mengiringi, ADUN Sungai Pinang, Lim Siew Khim yang juga Ketua Wanita Parti Tindakan Demokratik (DAP) Pulau Pinang; Ketua DAPSY Negeri, Foo Yu Keong serta dua Ahli Majlis bagi Majlis Perbandaran Seberang Perai (MPSP), Jason H'ng Mooi Lye dan Heng Yeh Shiuan.

Bercakap kepada pemberita, Lip Chee memberitahu mendiang ayahnya, Soon Ah Khoot, 80, meninggal dunia akibat jangkitan kuman pada paru-paru di rumah mereka di sini pada detik 3.15 pagi, semalam (6 April 2017).

"Daya tahan tubuh memang lemah, tetapi semangat sangat tinggi.

"Hujung hayatnya, beliau senantiasa mengingatkan saya bahawa tidak salah menjadi orang miskin, tetapi mesti jangan putus asa untuk ubah nasib keluarga dan orang miskin di sekeliling kita.

&q…

Rampas papan tanda 'haram', tak ikut garis panduan sahaja, respons MBPP

Oleh: ZAINULFAQAR FAQAR 
PADANG KOTA - Majlis Bandaraya Pulau Pinang (MBPP) semalam merampas sembilan papan tanda komersial yang dikenalpasti tidak berlesen serta tidak mengikut garis panduan tapak warisan George Town, manakala lima papan tanda lain dirampas dalam operasi bersepadu serupa pada hari ini.
Ahli Majlisnya Ong Ah Teong memberitahu langkah penguatkuasaan itu dilaksanakan selepas MBPP sejak 21 bulan lepas mengeluarkan notis-notis pemberitahuan kepada para pemilik premis perniagaan terbabit.
"Semalam, kita (MBPP) hanya rampas papan tanda tidak berlesen...kain rentang di depan premis perniagaan yang tak ikut garis panduan pun kita rampas.
"Kalau pengadang cahaya matahari diperbuat daripada buluh yang diletakkan di hadapan kedai mempunyai unsur pameran atau unsur komersial, mesti mendapatkan lesen dan ikut garis panduan papan tanda di tapak warisan juga, jika tidak akan dirampas juga," jelas Ah Teong dalam sidang media di Lebuh Acheh di sini tengah hari tadi.
Pen…