Skip to main content

Posts

Showing posts from December 15, 2015

Menteri MCA jangan salahkan DAP jika Umno mahu bekerjasama dengan PAS, respons Guan Eng

Oleh: ZAINULFAQAR YAACOB
GEORGE TOWN - Di sebalik rancangan bekerjasama Umno dan PAS di peringkat nasional belakangan ini, Naib Presiden MCA Datuk Seri Dr. Wee Ka Siong menyalahkan DAP pula.
Ketua Menteri, Y.A.B. Tuan Lim Guan Eng berkata, Dr. Wee yang juga Menteri di Jabatan Perdana Menteri (JPM) sepatutnya mendapatkan penjelasan langsung daripada pemimpin Umno dalam Kerajaan Pusat berhubung rancangan berbangkit itu.
"Jangan ingat ucapan berbelit-belit boleh menyelamatkan MCA kerana ini bukan pertama kali Umno dan PAS bekerjasama.
"Datuk Mustapha Mohamed (Menteri Perdagangan Antarabangsa dan Industri merangkap Ahli Majlis Tertinggi Umno) sendiri menyatakan kerjasama telah berlangsung selama dua tahun.
"Takkan Wee Ka Siong sebagai Ahli Kabinet (Kerajaan Pusat) tak tahu.
"Sekiranya dia benar-benar tak tahu, bermakna itu hanya 'barang hiasan dalam Kabinet dan tak ada apa-apa guna langsung," jelas Guan Eng.
Setiausaha Agung DAP itu berkata demikian pada sidan…

Rundingan awam dengan nelayan isu tambak laut diteruskan, respons ADUN Batu Maung

Oleh: ZAINULFAQAR YAACOB
GEORGE TOWN – Kerajaan Negeri akan terus mengadakan rundingan awam dengan nelayan-nelayan pantai di sekitar Permatang Damar Laut, sehinggalah syarikat tersebut, Konsortium SRS mendapat kelulusan Penilaian Impak Sosial (SIA) dan Kajian Terperinci Impak Alam (DEIA) bagi memulakan kerja-kerja penambakan di kawasan tersebut.
Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Batu Maung, Dato' Abdul Malik Abul Kassim berkata demikian semasa diminta menjelaskan mengenai rundingan awam pada 9 Disember lalu, yang membabitkan kira-kira 120 nelayan terbabit.
Difahamkan, rundingan awam itu selepas Persatuan Pengguna Pulau Pinang (CAP) meminta Ketua Menteri, Y.A.B. Tuan Lim Guan Eng memberikan penjelasan kepada penduduk setempat berhubung kerja-kerja mengukur, menanda kawasan serta menggali dasar laut di kawasan tersebut baru-baru ini.
"Proses (rundingan awam) dengan nelayan ini sudah bermula dan akan diteruskan.
"Kita sebagai Kerajaan Negeri akan memberikan penjelasan,"…