Skip to main content

Posts

Showing posts from August 22, 2012

Guan Eng minat hadith Rasulullah di pagi raya...

Ketua Menteri Pulau Pinang, Y.A.B Tuan Lim Guan Eng mengaku bahawa beliau tertarik pada satu hadith Rasulullah s.a.w sempena menyambut Hari Raya Puasa baru-baru ini.

Hadith yang dimaksudkan itu bermaksud, “Tiga golongan yang tidak pernah ditolak doa mereka iaitu pertama, doa orang berpuasa; kedua, doa pemerintah adil; dan ketiga, doa orang dizalimi, di mana doa mereka terbuka luas dan Allah memberi jaminan doa mereka pasti dipenuhi.” (riwayat Tirmizi)

Beliau berkata, Pulau Pinang akan terus berusaha menjadi Kerajaan Negeri yang adil supaya doa para pemimpin Islam dalam kalangan Pakatan Rakyat di negeri berkenaan diterima Tuhan.

"Itulah sebabnya kerajaan PR (Pakatan Rakyat) mempunyai komitmen menjadi kerajaan yang adil agar doa pemimpin Islam dalam PR diterima, khususnya bahawa masyarakat Malaysia sentiasa aman dan damai.

"PR dan DAP sedar bahawa keamanan dalam masyarakat majmuk hanya boleh tercapai dengan harmoni kaum dan kebenaran serta kemajuan dan keadilan untuk semua,&q…

KN P.Pinang, penduduk Kg.Batu Uban beri pemaju 'kata dua'

SEKUMPULAN penduduk di perkampungan Batu Uban, di sini, menuntut pemaju membina rumah transit terlebih dahulu sebelum mereka mengosongkan rumah masing-masing.

Mereka meluahkan pendirian itu baru-baru ini selepas menerima notis mengosongkan rumah masing-masing dalam masa 14 hari.

Rata-rata mereka berkata, "takkan mereka (pemaju) mahu lihat kami tidur di bawah Jambatan Pulau Pinang".

Penduduk, Zaiton Mazahar, 60, berkata, rata-rata penduduk menjadi tidak tenang apabila menerima notis tersebut menjelang hari lebaran.

"Kami bukan tidak beri pemaju membina perumahan di sini, sebaliknya kami hanya mahu pemaju membina rumah transit sebelum kami semua keluar.

"Rumah transit berkenaan perlulah dibina berhampiran dengan kampung, bukannya luar daripada Batu Uban," ujar beliau dipetik dari sebuah akhbar tempatan.