Skip to main content

Posts

Showing posts from April 25, 2017

Jumlah lesen anjing dikeluarkan MPSP menurun 60% membimbangkan

Oleh: ZAINULFAQAR YAACOB 
BERAPIT - Ahli Majlis bagi Majlis Perbandaran Seberang Perai (MPSP) Joshua Woo Sze Zeng melahirkan rasa bimbang mengenai aktiviti pemeliharaan anjing tanpa lesen dan vaksin berwajib, di kalangan komuniti.
Berdasarkan data MPSP, katanya, sejumlah 7,625 lesen anjing dikeluarkan pada tahun 2015 dengan penurunan kira-kira 63 peratus menjadi 2,821 lesen sahaja pada tahun lepas.
"Lesen ini bukan sahaja demi memastikan tahap kesihatan anjing bebas daripada wabak, juga menjaga keselamatan manusia daripada risiko yang tidak diingini," jelas Joshua Woo kepada pemberita di Pusat Khidmat Rakyat Ahli Parlimen Bukit Mertajam, Steven Sim Chee Keong di sini pada petang tadi.
Penjelasannya itu sekaligus menjawab isu anjing berkeliaran di jalan utama dekat Bagan Nyior Juru, yang tular dalam media sosial Page Facebook tertentu sejak 24 April lepas.
Joshua Woo memberitahu, Undang-undang Kecil Kawalan Anjing MPSP 1982 diwartakan sejak 35 tahun lepas, dan bukanlah untuk …

P.Pinang hasrat jadikan tapak arkeologi Guar Kepah warisan dunia UNESCO

Oleh: ZAINULFAQAR YAACOB
PENAGA - Kerajaan Negeri Pulau Pinang berhasrat memohon Jabatan Warisan Negara dan Kementerian Pelancongan berusaha mengklasifikasikan tapak arkeologi Guar Kepah sebagai satu lagi tapak warisan di bawah UNESCO, selepas kerja-kerja penggalian dan kajian siap sepenuhnya di sini kelak.
Ketua Menteri Y.A.B. Tuan Lim Guan Eng berkata demikian selepas menyaksikan sendiri jumpaan terbaru rangka wanita purba berusia kira-kira 6,000 tahun di sini.
"Di Perak ada Perak Man, kita di Pulau Pinang ada Penang Women...kita (Kerajaan Negeri) ada harapan tinggi akan dapat kesan lagi kerangka manusia sejarah.
"Kita ada tapak warisan UNESCO di George Town, maka saya rasa di sini pun layak untuk dijadikan tapak warisan UNESCO, di bawah kategori tapak arkeologi dunia," jelas Guan Eng yang juga Exco Hal Ehwal Tanah & Pembangunan Tanah, Penerangan, Kebudayaan & Kesenian, Warisan dan Hal Ehwal Bukan Islam kepada pemberita.
Guan Eng yang juga Ahli Parlimen Bagan …