Skip to main content

Posts

Showing posts from June 3, 2016

Hijrah aset air disetujui Kerajaan P.Pinang kerana Pusat janji biaya RM2 bilion projek SPRWTS, gesa Guan Eng lagi

Oleh: ZAINULFAQAR YAACOB 
SUNGAI DUA - Ketua Menteri Y.A.B. Tuan Lim Guan Eng sekali lagi menggesa Kerajaan Pusat segera menunaikan janjinya memajukan Cadangan Skim Bekalan Air Mentah Sungai Perak (SPRWTS), serta membiayai kos projek itu yang dianggarkan sebanyak RM2 bilion.
Tegasnya, Kerajaan Negeri tidak boleh selama-lamanya bergantung pada sumber air mentah tunggal dari terusan Sungai Muda, serta perlu sumber alternatif dari sungai negeri Perak.
"Sungguhpun tidak memihak pada Kerajaan Negeri (Pulau Pinang), tetapi Kerajaan Negeri juga menandatangani Perjanjian Penstrukturan Air Semula supaya Projek (Penarafan) Empangan Air Mengkuang dapat dimulakan dengan lebih cepat.
"Kita (Kerajaan Negeri) tidak mahu hanya bergantung pada Sungai Muda, kita mahu bergantung dengan satu lagi sumber air mentah, iaitu daripada Sungai Perak supaya jaminan bekalan air ini bukan sahaja untuk Pulau Pinang, juga untuk Perak," tegas Guan Eng kepada pemberita di sini petang tadi.
Sebelum itu…

Biar ulasan teknikal sempurna dahulu sebelum melenting tolak projek Skycab, Guan Eng nasihat Tiong Lai

Oleh: ZAINULFAQAR YAACOB 
SUNGAI DUA - Wibawa Menteri Pengangkutan, Datuk Seri Liow Tiong Lai 'menolak' projek kereta kabel pelancongan Skycab yang dimohon oleh Kerajaan Negeri, tanpa terlebih dahulu melihat pada ulasan daripada jabatan-jabatan kerajaan berwajib dipertikai. 
Mengulas lanjut, Ketua Menteri Y.A.B Tuan Lim Guan Eng menyifatkan reaksi politik Tiong Lai itu seakan sabotaj pada keperluan 1.6 juta rakyat Malaysia di Pulau Pinang. 
"Hanya Suruhanjaya Pelabuhan Pulau Pinang tak bersetuju, yang lain-lain ada yang bersetuju dan ada masih mempertimbang.
"Macam mana dia (Tiong Lai) boleh menolak (projek Skycab) ini, apabila masih tiada keputusan muktamad lagi oleh semua jabatan (Kerajaan).
"Yang tidak bersetuju hanya Tan Teik Cheng, iaitu Pengerusi Pelabuhan Pulau Pinang (yang juga Timbalan Pengerusi MCA), kalau itu bukan sabotaj, itu apa.
"Jangan sabotaj, biarlah ulasan teknikal disempurnakan terlebih dahulu, sebelum melenting," nasihat Guan Eng y…

Kuil jadi mangsa khianat terbaru terima sumbang RM10,000 Kerajaan P.Pinang

Zainulfaqar YAACOB Penanti | 3 Jun 2016 | 12:29
KUIL Muthumariaman berusia lebih 100 tahun dekat Ladang Penanti yang menjadi mangsa perbuatan khianat pihak tertentu semalam di sini, menerima sumbangan baik pulih semula sebanyak RM10,000 daripada Kerajaan Negeri.
Ketua Menteri, Y.A.B Tuan Lim Guan Eng dalam kenyataannya mengecam perbuatan khianat tersebut, serta meminta pihak polis menyiasat segera kes jenayah itu.
"Ini insiden kali pertama di kuil ini sungguhpun ia didaftar dan mempunyai nilai warisan kerana berusia lebih 100 tahun.  "Saya bagi pihak Kerajaan Negeri ini mengecam sekeras-kerasnya tindakan yang tidak bertamadun ini," tegas Guan Eng yang juga Exco Hal Ehwal Tanah & Pembangunan Tanah, Penerangan, Kebudayaan & Kesenian, Warisan dan Hal Ehwal Bukan Islam kepada pemberita tengah hari tadi.
Guan Eng berkata demikian ketika melawat lokasi kejadian bersama-sama Timbalan Ketua Menteri II, Prof. Dr. P. Ramasamy, yang juga Pengerusi Lembaga Wakaf Hindu Pula…

Loji rawatan air terbesar negara di Sg. Dua, Guan Eng gesa Pusat proaktif jamin bekalan air cukup

Zainulfaqar Yaacob Sungai Dua | 3 Jun 2016 | 10.36
PAKEJ 12 Loji Rawatan Air (LRA) Sungai Dua yang dirasmikan pembukaan oleh Ketua Menteri Y.A.B Tuan Lim Guan Eng pada pagi ini bagaikan "jantung kehidupan" untuk 1.6 juta rakyat Pulau Pinang.
Mengulas lanjut, Guan Eng berkata, loji ini merawat 80 peratus sumber air mentah Pulau Pinang dari terusan Sungai Muda dalam sempadan negeri ini.
"Air mentah adalah segala-galanya, kita (Kerajaan) boleh membina loji rawat air yang lebih besar lagi, tetapi jika tiada sumber, tak berguna lagi. 
"Super El Nino menyebabkan semua negeri melaksanakan catuan air baru-baru ini, tetapi Pulau Pinang merupakan negeri tunggal yang tidak pernah menjalan catuan air.
"Jadi, adakah Kerajaan Persekutuan mengambil tindakan untuk menjamin bekalan air untuk semua Wilayah Utara," ujar Guan Eng yang juga Ahli Parlimen Bagan pada Majlis Perasmian LRA 12 di sini pagi ini.
Difahamkan LRA Sungai Dua merupakan loji rawatan air terbesar di Mala…

Fleksibel masa tapi sukses kerja...

TERINGAT CERITA SEDIH DI UNIVERSITI MALAYA...

Masa zaman Pilihan Raya Kampus (PRK) Universiti Malaya, jentera PMIUM antara lain menekankan soal mengurus masa.
Kalau boleh semua mesyuarat mesti kena tepat mula dan segera habis mengikut agenda.
Kononnya, itu simbol intima' (komitmen) dan inthibad (disiplin) tiap-tiap abna' al-harakah di jalan jihad ini.
Baik di peringkat qiyadah ataupun jundiyah ada yang mengambil penting aspek jagaan masa.
Sampai ada yang mengabaikan hak-hak badan seperti rehat dan memandu motosikal laju dari dewan kuliah kerana nak sampai tepat waktu di tempat mesyuarat.
Suatu hari, kami yang dalam Persatuan Mahasiswa Islam Universiti Malaya (PMIUM) menerima berita buruk mengenai seorang siswi yang cukup komited dengan amal jamaie meninggal dunia.
Macam-macam ulasan sampai ke telinga saya sendiri waktu itu, antaranya kerana arwah kurang rehat.
Dan, ada yang menyebut beliau kemalangan kerana menunggang motosikal dalam keadaan berbahaya, sebab nak tepati masa me…