Skip to main content

Posts

Showing posts from January 29, 2016

Bukit Mertajam 'Pekan Bangla', Ahli Majlis M. Satees minta penguatkuasaan berwajib MPSP

Oleh: ZAINULFAQAR YAACOB
SEBERANG JAYA - Premis-premis perniagaan di Bukit Mertajam yang banyak dikuasai oleh buruh asing seakan menjadikan kawasan komersial itu umpama 'Pekan Bangla', kata Ahli Majlis Perbandaran Seberang Perai (MPSP) M. Satees.
"Sekarang saya nampak warga asing sudah berani menjalankan perniagaan dalam premis.
"Saya meminta pihak penguatkuasa mengambil tindakan di Pekan Bukit Mertajam, kerana sekarang telah pun menjadi seperti 'Pekan Bangla', tegas Satees dalam Mesyuarat Penuh Majlis di Kompleks MPSP dekat Bandar Perda di sini pagi ini.
Beliau turut meminta pihak pentadbiran MPSP mengemukakan rekod penguatkuasaan ke atas warganegara yang menyalahgunakan lesen perniagaan untuk warga asing menjalankan perniagaan secara 'haram' di Pekan Bukit Mertajam.
Menjawab isu tersebut, Setiausaha Majlis, Sr. Rozali Mohamed memberitahu, sebanyak lima operasi bersepadu dilaksanakan pada tahun lalu.
"Semasa kita membuat operasi itu, (waraganega…

MPSP lanjut tempoh operasi Kaunter Berpusat 29 Feb. sehingga 8.30 malam untuk pembayar cukai

Oleh: ZAINULFAQAR YAACOB
SEBERANG JAYA - Tempoh operasi Kaunter Berpusat di Kompleks Ibupejabat Majlis Perbandaran Seberang Perai (MPSP) dekat Bandar Perda pada 29 Februari ini dibuka seawal jam 7.30 pagi dan akan dilanjutkan sehingga jam 8.30 malam.
Yang di-Pertua MPSP, Dato' Maimunah Mohd. Sharif berkata, inisiatif itu demi memudahkan proses membayar cukai taksiran berwajib.
"Lanjutan tempoh operasi kaunter ini adalah untuk memberi kemudahan kepada para pelanggan dan stakeholders membuat bayaran cukai taksiran setengah tahun pertama 2016 untuk semua jenis pegangan harta berkadar seluruh Seberang Perai dan bayaran lain-lain perkhidmatan MPSP," katanya dalam Mesyuarat Penuh Majlis di sini pagi ini.
Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Machang Bubuk, Lee Kai Loon turut mengikuti mesyuarat tersebut, dari bangku pemerhati bersama-sama barisan wartawan yang lain.
Selain itu, Maimunah memberitahu, bil kompaun letak kereta MPSP dan Majlis Bandaraya Pulau Pinang boleh dibayar di K…